Respirația=procesul de eliberare a energiei din substanțele hrănitoare prin reacțiile desfășurate în celule cu ajutorul enzimelor.
Clasificare:
1.AEROBĂ-apare la majoritatea organismelor, începând
în citoplasmă și terminându-se în mitocondrie.
Are loc oxidarea glucozei cu ajutorul
oxigenului din aer, apă, sol rezultând o cantitate de energie mare depozitată
în ATP, dar și apă , dioxid de carbon.
2.ANAEROBĂ-apare la bacterii, microorganisme
(țesuturile plantelor, animalelor aerobe-rar).
Are loc dscompunerea glucozei fără ajutorul
oxigenului, obținându-se produși intermediari (specifici tipului de fermentație
), energie puțină, dioxid de carbon.
Respirația
anaerobă= fermentație-microorganisme.
Tipuri de
fermentație:
a.ALCOOLICĂ –apare la drojdia de bere, drojdia vinului
-glucoza se descompune în alcool etilic + CO₂
-rol: prepararea pâinii, la fabricarea
băuturilor alcoolice.
b.LACTICĂ-apare la unele bacterii lactice
-glucoza se descompune în acid lactic + CO₂
(uneori )
-rol: prepararea murăturilor, acrirea
laptelui.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu