marți, 9 ianuarie 2024

Factorii evoluției-clasa a VIII-a

1.Ereditatea=proprietatea organismelor de a avea informație genetică pe baza căreia sunt transmise de la ascendenți la descendeți caractere morfologice, fiziologice, biochimice și comportamentale. Genele  determină numeroase caractere, unele gene pot fi: avantajoase, dezavantajoase, neutre.

Exemplu: dacă un individ (o pradă) moștenește un camuflaj mai bun /viteza mare poate scăpa mai ușor de prădători.

2.Variabilitatea=proprietatea organismelor de a se deosebi unele de altele prin caracteristici specifice astfel încât să nu existe copii identice.

Exemplu: pentru o persoană obișnuită toate lalelele de aceeași culoare dintr-un câmp sunt la fel. Dar cultivatorii olandezi  de lalele, cei mai experimentați din lume, disting numeroase variații (caractere).

Un caracter ereditar=moștenit, neereditar=mutație crește șansele  organismului de supraviețuire și de reproducere într-un mediu= o adaptare la mediul respectiv.

3.Suprapopulația=creșterea excesivă a numărului de indivizi, astfel încât fiind prea mulți indivizi și resurse puține, ca să supraviețuiască toți indivizii luptă pentru existență.

Ex: la animale se nasc mai mulți indivizi decât hrana/spațiul  disponibile.

4.Lupta pentru existență=dependența unui organism de alt organism și de mediu, eforturile unui organism de a supraviețui și de a lăsa urmași. Această luptă este o competiție.

Formele acestei lupte sunt:

a.lupta intraspecifică-între indivizii aceleași specii-ex: doi lupi înfometați se bat între ei pe viață, moarte pentru hrană.

b.lupta interspecifică-între indivizii din specii diferite-afectează indivizii în toate etapele vieții lor,ex: tigrul, leul, ghepardul se luptă  pentru hrană

 c.lupta cu condițiile de mediu-un cactus luptă cu seceta prin transformarea frunzelor în spini.

5.Selecția naturală=adaptarea populațiilor la condițiile de mediu pentru supraviețuirea organismului celui mai apt/puternic, astfel că după mai multe generații variația poate deveni o specie nouă.Favorizează speciile mai bine adaptate la mediu.

Clasificarea variațiilor individuale: dăunătoare, utile, indiferente.

6.Selecția artificială=realizată de om, reproducerea dirijată, îngrijirea indivizilor cu variații utile omului, obținându-se soiuri de plante și rase de animale cu caracteristici utile.

-exemple: soiuri de plante: de grâu: Fundulea 29,  Ceres, Dacia, specia Triticale (hibrid) creată de om din grâu și secară.

-rase de animale: de câini, de cai, vaci, porci, altele.

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu