1.În stare proaspătă sunt:
Fructele: apă multă,
glucide, minerale, vitamine.
a.fructele : semințoase: merele
sâmburoase: cireșele
bace=fructe cărnoase cu mai
multe semințe-murele
nucifere-nuci
Legumele: apă, minerale,
vitamine, celuloză, glucide puține.
b.legumele: bulboase:ceapa
bostănoase: pepene
frunzoase:salata
păstăioase: fasole
păstăi
rădăcinoase: morcov
vărzoase: varza
solano-fructoase: ardei
tuberculifere: cartof
condimentare: pătrunjel
Condiții de păstrare, depozitare:
-spații amenajte care să
respecte: temperatura scăzută constantă, umiditatea aerului-85-95 %, ventilat
–circulația aerului.
Consecințe negative de nerespectarea condițiilor: dezvoltarea microorganismelor, pierdea vitaminei C.
Rol: menținerea sănătății-
vitamine-imunitate: cinci porții de fructe, legume- o porție=cantitatea dintr-o
palmă.
2.În stare prelucrată
a.Cerealele-grâul,
porubul, orezul, secara, ovăzul: apă, proteine, glucide-amidon, lipide,
vitamine, minerale.
Produsele obținute:
făina-produse de panificație
b.Uleiurile vegatele – presarea fructelor, a semințelor care au grăsime multă: floarea
soarelui, rapiță, măsline, soia, dovleac, arahide, germeni de porumb.
Rol: preparea mâncărurilor, a
salatelor, a sosurilor, a produselor de patiserie, panificație, prăjirea alimentelor, energetic.
Exces-obezitate.
Margarina=uleiuri vegetale +apă
-tartinabilă-consum zilnic
-pentru gătit-prăjituri,
aluaturi
c.Zahărul-rădăcina sfeclei
de zahăr, tulpina trestiei de zahăr.
Rol: prepararea produselor de
patiserie, cofetărie: bomboane sticloase, caramele, ciocolată, drajeuri,
jeleuri.
Exces: diabet, obezitate, carii
dentare, hipertensiune arterială.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu