luni, 29 ianuarie 2024

Alimente de origine vegetală-clasa a V a

1.În stare proaspătă  sunt:

Fructele: apă multă, glucide, minerale, vitamine.

a.fructele : semințoase: merele

                    sâmburoase: cireșele

                    bace=fructe cărnoase cu mai multe semințe-murele

                    nucifere-nuci

Legumele: apă, minerale, vitamine, celuloză, glucide puține.

b.legumele: bulboase:ceapa

                       bostănoase: pepene

                       frunzoase:salata

                       păstăioase: fasole păstăi

                       rădăcinoase: morcov

                       vărzoase: varza

                       solano-fructoase: ardei

                       tuberculifere: cartof

                       condimentare: pătrunjel

Condiții de păstrare, depozitare:

-spații amenajte care să respecte: temperatura scăzută constantă, umiditatea aerului-85-95 %, ventilat –circulația aerului.

Consecințe negative de nerespectarea condițiilor: dezvoltarea microorganismelor, pierdea vitaminei C.

Rol: menținerea sănătății- vitamine-imunitate: cinci porții de fructe, legume- o porție=cantitatea dintr-o palmă.

2.În stare prelucrată

a.Cerealele-grâul, porubul, orezul, secara, ovăzul: apă, proteine, glucide-amidon, lipide, vitamine, minerale.

Produsele obținute: făina-produse de panificație

b.Uleiurile vegatele – presarea fructelor, a semințelor care au grăsime multă: floarea soarelui, rapiță, măsline, soia, dovleac, arahide, germeni de porumb.

Rol: preparea mâncărurilor, a salatelor, a sosurilor, a produselor de patiserie, panificație,  prăjirea alimentelor, energetic.

Exces-obezitate.

Margarina=uleiuri vegetale +apă

-tartinabilă-consum zilnic

-pentru gătit-prăjituri, aluaturi

c.Zahărul-rădăcina sfeclei de zahăr, tulpina trestiei de zahăr.

Rol: prepararea produselor de patiserie, cofetărie: bomboane sticloase, caramele, ciocolată, drajeuri, jeleuri.

Exces: diabet, obezitate, carii dentare, hipertensiune arterială.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu