Alimentele sunt produse de origine minerală, vegetală sau animală solide sau lichide fiind consumate de oameni datorită substanțelor nutrtive conținute, funrnizând energia necesară funcționării corpului.
Clasificarea
substanțelor:
1.Proteinele: carne, ouă,
lactate.
2.Lipidele: uleiuri vegetale,
pește, carne.
3.Glucidele: fructe, făină,
cereale.
4.Vitaminele: dezvoltarea
normală a corpului, sunt:
-A:
văz, piele: morcov, ouă
-B:
funcționarea creierului, a corpului: legume, carne
-C:
imunitate: fructe, legume
-D:
dezvoltarea oaselor: ciuperci, somon.
-E:
inimă, mușchi, piele: nuci, semințe, cereale integrale
5.Mineralele: nu le poate
produce corpul, le luăm din alimente: sodiul, calciul, potasiul, fierul,
magneziul, fosforul.
6.Apa: reglează
temperatura corpului, circulația substanțelor.
7.Fibrele
alimentare: legume, fructe, cereale.
Alimentația trebuie să fie diversificată.
Alimentația deficitară-boli, exemple: lipsa
vitaminei C- scorbut, D-rahitism, A-piele uscată, B-dureri de cap, oboseală,
afectarea memoriei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu