Structura, criteriile de
întocmire și tipurile de meniuri
Meniul= totalitatea felurilor de mâncare servite la o
masă într-o anumită ordine.
Piramida
alimentelor are la baza bază: cereale, paste, pâine apoi: legume, fructe, pe
nivelul 3-lapte, produse lactate, ouă, carne, iar în vârful ei: dulciuri,
grăsimi, vegetale/animale.
Factorii care
influențează necesitățile nutritive/energetice sunt:
-vârsta
-sexul
-felul/intensitatea
activității
-condițiile
mediului ambiant
Structura
meniului ține cont de:
-gust
-valoare
nutritivă
-efectul
asupra digestiei
Meniul unei zile= 3 mese principale + 2 gustări: MICUL
DEJUN= 20 % + prânzul-50 % + cina-20 % + gustări -10 %
Criterii:-asigurarea
necesarului fiziologic
-asocierea
corectă a alimentelor : de evitat asocierea:ciorba de perișoare și chifteluțe
marinate
-ordonarea
rațională a alimentelor, alegerea corectă a băuturilor
-varietate,
divesitate
Clasificarea meniurilor:
1.Mesele
principale ale zilei
2.Pentru
copii/adolescenți
3.Pentru
fiecare anotimp
4.Pentru
sportivi
5.Pentru
turiștii străini
6.Dietetice
7.Pentru
mesele speciale
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu