marți, 2 mai 2023

Structura, criteriile de întocmire și tipurile de meniuri -clasa a V a

 

Structura, criteriile de întocmire și tipurile de meniuri 

Meniul= totalitatea felurilor de mâncare servite la o masă într-o anumită ordine.

Piramida alimentelor are la baza bază: cereale, paste, pâine apoi: legume, fructe, pe nivelul 3-lapte, produse lactate, ouă, carne, iar în vârful ei: dulciuri, grăsimi, vegetale/animale.

Factorii care influențează necesitățile nutritive/energetice sunt:

-vârsta

-sexul

-felul/intensitatea activității

-condițiile mediului ambiant

Structura meniului ține cont de:

-gust

-valoare nutritivă

-efectul asupra digestiei

Meniul unei zile= 3 mese principale + 2 gustări: MICUL DEJUN= 20 % + prânzul-50 % + cina-20 % + gustări -10 %

Criterii:-asigurarea necesarului fiziologic

-asocierea corectă a alimentelor : de evitat asocierea:ciorba de perișoare și chifteluțe marinate

-ordonarea rațională a alimentelor, alegerea corectă a băuturilor

-varietate, divesitate

Clasificarea meniurilor:

1.Mesele principale ale zilei

2.Pentru copii/adolescenți

3.Pentru fiecare anotimp

4.Pentru sportivi

5.Pentru turiștii străini

6.Dietetice

7.Pentru mesele speciale

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu