duminică, 14 mai 2023

Aranjarea și servirea mesei-clasa a V a

 

Aranjarea și servirea mesei

Factorii care infleunțează aranjarea mesei sunt următorii:

Ø  Tipul evenimentului: masă obișnuită sau festivă

Ø  Momentul zilei

Ø  Invitații

Ø  Preparatele servite

Etapele pentru aranajrea mesei festive sunt:

1.Acoperirea mesei cu o față de masă

2.Așezarea veselei : farfuriile-1-2 cm de marginea mesei: prima-farfuria-suport,farfuria –felul întâi- 

o   prima, farfuria pentru unt, salată= partea stângă

o   paharele, ceștile-dreapta farfuriei de bază

o    furculițele –partea stângă, cu dinții în sus

o   lingurile-partea dreaptă, cupa în sus

o    cuțitele- partea dreaptă, tăișul spre farfurie

o   cuțitul pentru desert-fața farfuriei, mânerul spre dreapta

o    furculița pentru desert-mânerul spre stânga, aceeași poziție

o    paharele –deasupra cuțitelor, aliniate oblic- stânga-de la cel mai mic-mare

o   decor-flori –vase , boluri speciale, lumânări diverse în sfeșnice/masă, alte  ornamente

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu