luni, 8 mai 2023

Vitaminele-clasa a X a

 

Vitaminele

Sunt substanțe chimice complexe care îndeplinesc un rol esențial în funcționarea normală a organismului omenesc. Se găsesc în majoritatea alimentelor de proveniență naturală fiind necesare pentru creșterea, menținerea vitalității/ bunăstarea generală a corpului nostru.

Clasificarea:

1.Liposolubile-solubile în grăsimi: vitaminele: A,D,E,K

2.Hidrosolubile-solubile în apă: C,B1,B2,B12, PP.

Vitamina A: ficat, unt, brânza, laptele, morcovii, roșiile.

Rol fiziologic: ameliorează tulburările de vedere, asigurând o orientare bună noaptea, favorizând

procesele de apărare contra infecțiilor căilor respiratorii, contribuind și la menținerea sănătății pielii, a părului.

Avitaminoza (carența): frecvența crescută a infecțiilor virotice, bacteriene, tulburări de vedere, ale dezvoltării embrionare, pierederea în greutate, creșterea riscului de carcinogeneză

Vitamina B1 (tiamina): drojdia de bere, carne, fasole uscată, portocale, germeni de grâu, ouă, ficat.

Rol fiziologic: funcționarea normală a nervilor, a celulelor, schimburile dintre neuroni, activează memoria.

Avitominoza : boala Beri-beri, diabetul zaharat, astenie, palpitații, slăbiciune musculară, mialgii.

Vitamina B2(riboflavina): produse lactate, carne, cereale de porumb, drojdie, afine, ouă, broccoli, pește, asparagus.

Rol fiziologic: furnizează energie din carbohidrati, proteine si grasimi, fiind importantă pentru o dezvoltare normală a organismului, producerea unor hormoni și functionarea celulelor roșii. Ameliorează vederea nocturnă și participă la construcția celulară. Protejează vederea.

Avitaminoza: dermatitele, tulburările ocular.

Vitamina B12(cobalamina): crustacee, produse lactate, ficat, gălbenuș de ou pește.

Rol fiziologic: producerea carbohidraților, a proteinelor, a unor aminoacizi și grăsimi. Are acțiune antianemică și favorizează echilibrul nervos. Este folosită în tratamentul anemiei.

Avitaminoza: anemie, stomatită, chelită, oboseală, constipație, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate.

Vitamina C (acidul ascorbic): citrice, roșii, spanac, pătrunel, ardei, măceș cartof, ficat.

Rol fiziologic: sinteza colagenului, absorbția fierului, stimulează sistemul imunitar. Crescând rezistența organismului, are affect antistres, protejând corpul de substanțele cancerigene, crește randamentul fizic.

Avitaminoza: scorbutul, dureri articulare, musculare.

Vitamina D: lapte, gălbenuș de ou, unt, grăsimi animale.

Rol fiziologic: homeostazia calciului, a fosfatului, formarea oaselor, a dinților, funcționarea sistemului nervos, muscular.

Avitaminoza: rahitismul la copii, osteomalacie la adulți.

Vitamina E: varză, cartofi, ouă, pâine neagră, alone, uleiuri vegetale.

Rol fiziologic: funcționarea organelor genitale, metabolismul carbohidraților, al creatininei din mușchi, în oxidările celulare, prevenind îmbătrânirea prematură, ameliorează afecțiunile pulmonare, accelerând vindecarea intervențiilor chirurgicale pe arterele coronare, meține pielea suplă.

Avitaminoza: degenerarea mușchilor, afectare cardiacă, anemii, dificultăți de coordonarea mișcărilor, deteriorarea vederii dar și scăderea capacității de funcționare a sistemului imunitar.

Vitamina K: căpșuni, roșii, spanac, urzici, cartofi, salată, ouă, lactate.

Rol fiziologic: coagularea sângelui.

Avitaminoza: o coagulare slabă a sângelui, anemie, echimoze, scăderea densității osoase, hemoragii externe, interne.

Vitamina PP (niacina, acidul pantoteic): tărâțele de cereale, drojdia de bere, leguminoasele, ficatul, peșetele, carnea, morcovul, tomatele, smochinele, piersici.

Rol fiziologic: metabolismul proteic, lipidic, glucidic, atenuează riscul apariției unor tulburări cardiovasculare, reduce colesterolul dăunător (LDL), moderează tensiunea arterială, ameliorează circulația sângelui, menține integritatea tegumentelor, a mucoaselor, combate halena (mirosul neplăcut al gurii).

Avitaminoza: pelagra, dereglări ale sistemului nervos și pielii.

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu