Vitaminele
Sunt substanțe chimice complexe care îndeplinesc un rol
esențial în funcționarea normală a organismului omenesc. Se găsesc în
majoritatea alimentelor de proveniență naturală fiind necesare pentru
creșterea, menținerea vitalității/ bunăstarea generală a corpului nostru.
Clasificarea:
1.Liposolubile-solubile în
grăsimi: vitaminele: A,D,E,K
2.Hidrosolubile-solubile în
apă: C,B1,B2,B12, PP.
Vitamina A: ficat, unt,
brânza, laptele, morcovii, roșiile.
Rol
fiziologic:
ameliorează tulburările de vedere, asigurând o orientare
bună noaptea, favorizând
procesele de apărare contra infecțiilor căilor respiratorii, contribuind și
la menținerea sănătății pielii, a părului.
Avitaminoza (carența): frecvența
crescută a infecțiilor virotice, bacteriene, tulburări de vedere, ale
dezvoltării embrionare, pierederea în greutate, creșterea riscului de
carcinogeneză
Vitamina B1 (tiamina): drojdia de bere, carne, fasole uscată, portocale, germeni de
grâu, ouă, ficat.
Rol fiziologic:
funcționarea normală a nervilor, a celulelor, schimburile dintre neuroni,
activează memoria.
Avitominoza : boala
Beri-beri, diabetul zaharat, astenie, palpitații, slăbiciune musculară,
mialgii.
Vitamina B2(riboflavina): produse lactate, carne, cereale de porumb, drojdie, afine,
ouă, broccoli, pește, asparagus.
Rol fiziologic: furnizează energie din carbohidrati, proteine si grasimi,
fiind importantă pentru o dezvoltare normală a organismului, producerea unor
hormoni și functionarea celulelor roșii. Ameliorează vederea nocturnă și
participă la construcția celulară. Protejează vederea.
Avitaminoza:
dermatitele, tulburările ocular.
Vitamina B12(cobalamina): crustacee, produse lactate, ficat, gălbenuș de
ou pește.
Rol fiziologic:
producerea carbohidraților, a proteinelor, a unor aminoacizi și grăsimi. Are
acțiune antianemică și favorizează echilibrul nervos. Este folosită în
tratamentul anemiei.
Avitaminoza:
anemie, stomatită, chelită, oboseală, constipație, pierderea poftei de mâncare,
scăderea în greutate.
Vitamina C (acidul
ascorbic): citrice, roșii, spanac, pătrunel, ardei, măceș cartof, ficat.
Rol fiziologic: sinteza colagenului, absorbția fierului, stimulează sistemul
imunitar. Crescând rezistența organismului, are affect antistres, protejând
corpul de substanțele cancerigene, crește randamentul fizic.
Avitaminoza:
scorbutul, dureri articulare, musculare.
Vitamina D: lapte,
gălbenuș de ou, unt, grăsimi animale.
Rol fiziologic:
homeostazia calciului, a fosfatului, formarea oaselor, a dinților, funcționarea
sistemului nervos, muscular.
Avitaminoza:
rahitismul la copii, osteomalacie la adulți.
Vitamina E: varză,
cartofi, ouă, pâine neagră, alone, uleiuri vegetale.
Rol fiziologic:
funcționarea organelor genitale, metabolismul carbohidraților, al creatininei
din mușchi, în oxidările celulare, prevenind îmbătrânirea prematură,
ameliorează afecțiunile pulmonare, accelerând vindecarea intervențiilor
chirurgicale pe arterele coronare, meține pielea suplă.
Avitaminoza:
degenerarea mușchilor, afectare cardiacă, anemii, dificultăți de coordonarea
mișcărilor, deteriorarea vederii dar și scăderea capacității de funcționare a
sistemului imunitar.
Vitamina K: căpșuni,
roșii, spanac, urzici, cartofi, salată, ouă, lactate.
Rol fiziologic:
coagularea sângelui.
Avitaminoza: o
coagulare slabă a sângelui, anemie, echimoze, scăderea densității osoase,
hemoragii externe, interne.
Vitamina PP
(niacina, acidul pantoteic): tărâțele de cereale, drojdia de bere, leguminoasele, ficatul, peșetele,
carnea, morcovul, tomatele, smochinele, piersici.
Rol fiziologic: metabolismul proteic,
lipidic, glucidic, atenuează riscul apariției unor tulburări cardiovasculare,
reduce colesterolul dăunător (LDL), moderează tensiunea arterială, ameliorează
circulația sângelui, menține integritatea tegumentelor, a mucoaselor, combate
halena (mirosul neplăcut al gurii).
Avitaminoza: pelagra, dereglări ale
sistemului nervos și pielii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu