Zaharidele: glucoza, zaharoza,
amidonul și celuloza
Zaharidele sau gluciddele/carbohidrații/hidrați de carbon
sunt compuși naturali sintetizați în plante prin fotosinteză fiind formate din
carbon, hidrogen și oxigen.
1.Glucoza este o monozaharidă
care are formula moleculară C6H12O6.
Stare naturală: fructele
dulci, mierea de albine, dar și în sânge, limfă, lichidul cefalorahidian.
Proprietăți fizice: este o substanță solidă, cristalizată, gust dulce, are temperatura de
topire ridicată, este solubilă în apă, parțial solubilă în alcool, greu
solubilă în solvenți organici.
Importanța:folosită în
medicină, fiind asimilată ușor de corp, furnizând energie. În industrie se
folosește la prepararea gluconatului de calciu, a pastilelor de vitamina C, a
produselor zaharoase, la obținerea băuturilor alcoolice, la fabricarea
oglinzilor.
2.Zaharoza/zahărul este o dizaharidă rezultată prin condensarea unei molecule de α-glucoză și
β-fructoză, cu formula moleculară C12H22O11.
Stare naturală: tulpina
trestiei de zahăr, sfecla de zahăr, pepeni, morcovi, zmeură, caise, etc.
Proprietăți
fizice:
zaharoza este solidă, cristalizată, cu gust dulce. Este solubilă în apă, greu
solubilă în alcool și în solvenți organici. Se topește la 185ºC, rezultînd
caramelul, iar la încălzire avansată se carbonizează.
Importanța: se folosește în
alimentație, având rol energetic în organism, 1 gram de zahăr eliberează prin
oxidare 4,1 kcal. Industrial se utilizează la fabricarea produselor zaharoase
și a băuturilor răcoritoare.
3.Amidonul este o polizaharidă
rezultată prin policondensarea α–glucozei, fiind este un amestec de două polizaharide: amiloza
reprezintă miezul granulei și amilopectina învelișul granulei. Formula moleculară a
amidonului este ─(C6H10O5)n─
Stare
naturală
: se găsește sub formă de granule în cereale, cartofi, rădăcinoase, etc.
Proprietăți
fizice:
este o pulbere albă, amorfă, fără gust dulce și fără miros. Este insolubil în
apă rece, iar la încălzire 50-60ºC, formează o suspensie vâscoasă, lipicioasă,
care prin răcire devine un gel, numit cocă (formată din amilopectină).
Importanța:
se
utilizează în alimentație sub formă de cartofi, pâine, paste făinoase, budinci,
creme. În organismul omului contribuie la necesarul glucidic, are rol
energetic. În industrie se folosește la obținerea glucozei, alcoolului,
apretului, dar și ca agent de îngroșare, aditiv în tablete farmaceutice.
4.Celuloza este cea mai
răspândită polizaharidă din natură, având fomula molecular aceeași cu a
amidonului, iar în structura sa intră resturi de β–glucoză. ─(C6H10O5)n─
.
Stare
natural:
se găsește în bumbac, in, cânepă, lemn, stuf, paie. Cea mai pură celuloză se
află în bumbac și se folosește în industria textilă. Celuloza din lemn, stuf,
paie este mai puțin pură. Celuloza rezultată este folosită la fabricarea
hârtiei și fibrelor artificiale.
Proprietăți
fizice:
este solidă, amorfă, de culoare albă, insolubilă în apă și în solvenți
organici. Este solubilă în hidroxid de
tetraaminocupru (II) numit și reactiv Schweitzer. Soluția obținută prin
dizolvarea celulozei în reactivul Schweitzer este trecută prin orificii foarte
fine, într-o baie cu acid obținndu-se un
tip de mătase artificială. Nu are gust dulce specific zaharidelor și nu se
topește prin încălzire.
Importanța: în industria
textilă, la obținerea hârtiei și a mătăsii artificial, a unor materiale pentru
bandaj, subtanțe explozive. Pentru organismul uman, celuloza nu are valoare
nutritivă, deoarece în organismul omului nu există enzimele necesare hidrolizei
celulozei. Celuloza intră în componența fibrelor alimentare care au efect
benefic în digestie.
În plante are
rol de susținere, asigurându-le rezistență mecanică, elasticitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu