luni, 27 martie 2023

Importanța practică și acțiunea biologică a acidului acetic-clasa a X a

 

Importanța practică și acțiunea biologică a acidului acetic

Este folosit ca și conservant împotriva fungilor, a bacteriilor. Se adaugă în maioneză pentru a inactiva Salmonella (bacterie), fiind folosit în calitate de component de aromă în alimentație sub forma  oțetului alimentar de 3 %- 6 %.

În industrie este folosit în: sinteza organică, pentru obținerea medicamentelor:a aspirinei, a coloranților, a mătăsii artificiale numită „acetat”, a fibrelor sintetice: acetatul de vinil, a esențelor,

Sub forma acetatului este folosit în :

-vopsitorie: acetatul de aluminiu

-medicină, sub forma compreselor cu apa de Burow: acetatul de plumb

-agricultură: ca insecticid foarte toxic –verde de Paris: acetatul de cupru.

Acțiunea biologică se manifestă prin: arsuri locale, ulcerații, melena (eliminarea unui scaun negru, cu sânge, provenit din părțile superioare ale tubului digestiv), chiar și perforații gastrice, edem pulmonar acut, iar dacă este afectat rinichiul poate duce la oligo-anurie (diminuarea extremă a diurezei până la suprimarea totală a acesteia).

            La doze foarte mari apare hemoliza (distrugerea patologică a globulelor roșii din sânge și trecerea lor în plasmă), hemoglobinurie (apariția hemoglobinei în urină)  și icterul hemolitic  sau prehepatic (determinat de o anemie de tip hemolitic-degradarea accelerată a eritrocitelor și producerea excesivă de pigment biliar).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu