Importanța practică și acțiunea
biologică a acidului acetic
Este folosit ca și conservant împotriva fungilor, a
bacteriilor. Se adaugă în maioneză pentru a inactiva Salmonella (bacterie), fiind folosit în calitate de component de aromă în alimentație sub forma oțetului alimentar de 3 %- 6 %.
În industrie este folosit în: sinteza organică, pentru
obținerea medicamentelor:a aspirinei, a coloranților, a mătăsii artificiale
numită „acetat”, a fibrelor sintetice: acetatul de vinil, a esențelor,
Sub forma acetatului este folosit în :
-vopsitorie: acetatul de aluminiu
-medicină, sub forma compreselor cu apa de Burow: acetatul
de plumb
-agricultură: ca insecticid foarte toxic –verde de Paris:
acetatul de cupru.
Acțiunea biologică se manifestă prin: arsuri locale, ulcerații, melena
(eliminarea unui scaun negru, cu sânge, provenit din părțile superioare ale
tubului digestiv), chiar și perforații gastrice, edem pulmonar acut, iar dacă
este afectat rinichiul poate duce la oligo-anurie (diminuarea extremă a
diurezei până la suprimarea totală a acesteia).
La doze foarte mari apare
hemoliza (distrugerea patologică a globulelor roșii din sânge și trecerea lor
în plasmă), hemoglobinurie (apariția hemoglobinei în urină) și icterul hemolitic sau prehepatic (determinat
de o anemie de tip hemolitic-degradarea accelerată a eritrocitelor și
producerea excesivă de pigment biliar).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu