Importanța practică
și acțiunea biologică a etanolului
Etanolul
este un lichid incolor, cu un gust arzător și miros specific este miscibil cu
apa, fiind o substanță inflamabilă.
Obținerea
lui se cunoaște încă din antichitate: din fructele cu glucoză (struguri) prin fermentație alcoolică-a drojdiei de bere
C6H12O6 rezultă 2CH3-CH2
–OH + 2CO2 (se degajă)
Glucoză etanol
Prin
distilarea etanolului se obține o soluție de 94-95 %, utilizat la prepararea
băuturilor alcoolice.
Este folosit la obținerea oțetului alimentar
din vin.
Consumat, alcoolul etilic se transform în ficat în aldehidă acetică care în cantități mici
este excitant pentru sistemul nervos central și circulator, dar în cantități
mari devine periculos pentru organism, iar după o perioadă lungă creează
dependență, afecțiuni hepatice, renale,neurologice, cardiovasculare.
Este
folosit ca și antidot în cazul intoxicațiilor cu metanol.
Utilizări
zilnice:
-obținerea
spirtului medicinal-dezinfectant
-sinteza
de medicamente, eteri, esteri
-solvent
pentru vopsele, lacuri
-obținerea
tincturilor, a parfumurilor
-prepararea
băuturilor alcoolice, a esențelor
-combustibil
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu