luni, 13 martie 2023

Importanța practică și acțiunea biologică a etanolului-clasa a X -a

 

Importanța practică și acțiunea biologică a etanolului

 

Etanolul este un lichid incolor, cu un gust arzător și miros specific este miscibil cu apa, fiind o substanță inflamabilă.

Obținerea lui se cunoaște încă din antichitate: din fructele cu glucoză (struguri)  prin fermentație alcoolică-a drojdiei de bere




C6H12O6              rezultă              2CH3-CH2 –OH + 2CO2    (se degajă)   

Glucoză                                      etanol

 

Prin distilarea etanolului se obține o soluție de 94-95 %, utilizat la prepararea băuturilor alcoolice.

 Este folosit la obținerea oțetului alimentar din vin.

Consumat, alcoolul etilic se transform în ficat în aldehidă acetică care în cantități mici este excitant pentru sistemul nervos central și circulator, dar în cantități mari devine periculos pentru organism, iar după o perioadă lungă creează dependență, afecțiuni hepatice, renale,neurologice, cardiovasculare.

Este folosit ca și antidot în cazul intoxicațiilor cu metanol.

Utilizări zilnice:

-obținerea spirtului medicinal-dezinfectant

-sinteza de medicamente, eteri, esteri

-solvent pentru vopsele, lacuri

-obținerea tincturilor, a parfumurilor

-prepararea băuturilor alcoolice, a esențelor

-combustibil

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu