Proprietățile chimice ale
alcoolilor
1.Reacția de oxidare-fermentația acetică: acidul acetic este obținut prin fermentație din
alcoolul etilic, în prezența oxigenului și a enzimei produsă de microorganisme
specifice-Mycoderma aceti.
Acidul acetic (etanoic)-acid carboxilic-CH3-COOH.
Este un lichid incolor, are un miros pătrunzător,iritant.
Acidul acetic pur, în soluții de 9 %
se numește oțet, folosindu-se în alimentație.
CH2OH +
O2 rezultă CH3-COOH
+ H2O
enzime
2.Reacția de ardere-arderea metanolului
-este foarte inflamabil, arzând cu o flacără albastru-deschis spre
incolor,degajând o cantitate mare de căldură.
CH3-OH +
3/2 O2 rezultă CO2
+2H2O + Q
Q=22300 kj/kg-puterea calorică-ar putea fi un combustibil foarte bun,
arzând nu produce substanțe poluante pentru atmosferă dar este toxic.
3.Obținerea trinitratului de glicerină, descoperit în 1847 de către Ascanio Sobrero: este esterul glicerinei cu
acidul azotic:
Glicerina + acidul azotic (3 moli) =trinitratul de glicerină + 3 apă
Trinitratul de glicerină: este incolor, uleios, explodează la șocul cel mai
mic, are o instabilitate datorită conținutului ridicat de oxigen din moleculă
care determină autoxidarea.
4C3H5(ONO2)3 rezultă 12CO2 +10 H2O
+ 6N2 +O2
explozie
În 1867 Alfred Nobel a inventat
dinamita amestecând trinitratul de glicerină cu kieselgur (un fel de argilă),
explotând sub influența unei capsule de fulminat de mercur.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu