luni, 6 martie 2023

Proprietățile chimice ale alcoolilor-clasa a X a

 

Proprietățile chimice ale alcoolilor

1.Reacția de oxidare-fermentația acetică: acidul acetic este obținut prin fermentație din alcoolul etilic, în prezența oxigenului și a enzimei produsă de microorganisme specifice-Mycoderma aceti.

Acidul acetic (etanoic)-acid carboxilic-CH3-COOH.

Este un lichid incolor, are un miros pătrunzător,iritant.

Acidul acetic pur, în soluții de 9 %  se numește oțet, folosindu-se în alimentație.

 

CH2OH + O2            rezultă     CH3-COOH + H2O

                              enzime      

 

2.Reacția de ardere-arderea metanolului

-este foarte inflamabil, arzând cu o flacără albastru-deschis spre incolor,degajând o cantitate mare de căldură.


CH3-OH + 3/2 O2     rezultă          CO2 +2H2O + Q

Q=22300 kj/kg-puterea calorică-ar putea fi un combustibil foarte bun, arzând nu produce substanțe poluante pentru atmosferă dar este toxic.

3.Obținerea trinitratului de glicerină, descoperit în 1847 de către Ascanio Sobrero: este esterul glicerinei cu acidul  azotic:

Glicerina + acidul azotic (3 moli) =trinitratul de glicerină + 3 apă

Trinitratul de glicerină: este incolor, uleios, explodează la șocul cel mai mic, are o instabilitate datorită conținutului ridicat de oxigen din moleculă care determină autoxidarea.

 


4C3H5(ONO2)3             rezultă               12CO2 +10 H2O + 6N2 +O2

                                      explozie

 

 În 1867 Alfred Nobel a inventat dinamita amestecând trinitratul de glicerină cu kieselgur (un fel de argilă), explotând sub influența unei capsule de fulminat de mercur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu