duminică, 26 martie 2023

Domenii specifice realizării produselor din materiale metalice-clasa a VII a

 

Domenii specifice realizării produselor din materiale metalice

Domeniul obținerii și prelucrării materialelor metalice presupune următoarele profesii și meserii:

1.Tehnicienii minieri și metalurgiști participă la: extragerea minereurilor, proiectarea, construcția, operarea, întreținerea și repararea instalațiilor miniere, a sistemelor pentru: transportul, depozitarea, extragerea metalelor din minereuri.

2.Turnătorii, matrițerii, sudorii se ocupă cu: turnarea metalelor, a confecționării matrițelor, a sudării, tăierii pieselor metalice, a instalării, întreținerii, reparării structurilor de metale grele, funiculare.

3.Tinichigii, cazangii: repară, instalează, confecționează articole din: cupru, foi de tablă din oțel, alamă, zinc, aluminiu, fier galvanizat. ( a galvaniza-a acoperi o piesă metalică cu un strat subțire de zinc, cufundând-o într-o baie de zinc topit, făcând-o mai rezistentă la coroziune.)

4.Forjarii, fierarii: forjarea barjelor, tijelor, lingourilor din: oțel, alte metale, trefilarea de sârmă pentru repararea/fabricarea uneltelor.( a trefila-a trece forțat un material metalic printr-o filieră)

5.Sculerii-matrițeri: confecționează în atelierele de prelucrări mecanice: scule, verificatoare, dispozitive, modele, șabloane, ștanțe, matrițe respectând cerințele calității/preciziei.

6.Inginerii metalurgiști: avizează tehnicile pentru extragerea metalelor din minereu, realizează aliaje, urmăresc respectarea/aplicarea tehnologiilor de producție.

Un aspect important îl are anul 2017, când a fost construită prima imprimantă 3D de metale cu care s-au realizat componente metalice. Are aplicabilitate în industria: medicală, aerospațială, de încălțăminte, de bijuterii, de construcții, a fabricării automobilelor.

S-au realizat: biomaterialele metalice folosite pentru implanturile chirurgicale din stomatologie, ortopedie, dar și aliajele cu memoria formei.

Dezvoltarea tehnologiilor creează dependență cu impact asupra mediului dar și asupra omului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu