Aromele sunt moleculele care dau senzația de gust, fiind utilizate în industria alimentară.
Clasificarea gustului:
- Dulce: molecule care au
grupe hidroxil: fructoza, zaharoza, glucoza, altele.
- Acru: ionii hidroniu
proveniți din ionizarea acizilor din alimente.
- Amar: compuși organici
heterociclici cu azot=alcaloizi: hamei, mac, cucută, opiu, nicotina, coca.
- Piperat: alcaloid din
piper=piperina.
- Iute:capsaicina din
ardeiul iute, verde, roșu.
- Rece, proaspăt=mentolul
din mentă.
Esențele sunt folosite în: cosmetică, parfumerie,
aromoterapie, la fabricarea săpunurilor, a detergenților, în cofetărie,
patiserie, altele.
Parfumurile sunt cea mai concentrată formă, conținând
20-30 % ulei esențial, fiind substanțe care răspândesc un miros plăcut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu