marți, 28 mai 2024

Arome, esențe, parfumuri-utilizări-clasa a X-a

 Aromele sunt moleculele care dau senzația de gust, fiind utilizate în industria alimentară.

Clasificarea gustului:

  • Dulce: molecule care au grupe hidroxil: fructoza, zaharoza, glucoza, altele.
  • Acru: ionii hidroniu proveniți din ionizarea acizilor din alimente.
  • Amar: compuși organici heterociclici cu azot=alcaloizi: hamei, mac, cucută, opiu, nicotina, coca.
  • Piperat: alcaloid din piper=piperina.
  • Iute:capsaicina din ardeiul iute, verde, roșu.
  • Rece, proaspăt=mentolul din mentă.

Esențele sunt folosite în: cosmetică, parfumerie, aromoterapie, la fabricarea săpunurilor, a detergenților, în cofetărie, patiserie, altele.

Parfumurile sunt cea mai concentrată formă, conținând 20-30 % ulei esențial, fiind substanțe care răspândesc un miros plăcut.  

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu