miercuri, 29 mai 2024

Pile electrochimice-clasa a IX-a


Numite şi pile galvanice, sunt sisteme în care energia chimică este convertită în energie electrică.

 Vom începe cunoaşterea câtorva pile electrochimice cu elementul Volta (pilă galvanică), care are o importanţă mai mult istorică, fiind prima sursă de curent electric descoperită de oameni.

De fapt, descoperirea unui fenomen electric nou – curentul electric – a fost posibilă datorită unei întâmplări petrecută în 1786, la Bologna, de către medicul italian Luigi Galvani (1737-1798). El a observat că picioarele de broaşte proaspăt disecate, prezintă contracţii la atingerea cu două metale diferite, de exemplu două sârme, una din fier şi alta din cupru, legate între ele. De la aceste experimente, Galvani a ajuns la concluzia că există o anumită electricitate animală.

Citind volumul lui Galvani, un  fizician italian, Alessandro Volta (1745-1827) a ajuns în urma multor experienţe efectuate tot pe broaşte, la concluzia că nu este vorba de vreo electricitate animală, ci de producerea de curent electric ce apare între cele două metale diferite, aplicate pe muşchii picioarelor de broască ce conţineau ser fiziologic şi alte substanţe conductoare electric.

De aici până la născocirea pilei electrice pe care a realizat-o ulterior, numită şi “pila lui Volta”, nu a mai fost decât un pas.

Astfel, în 1800, Volta a construit o baterie de pile electrice alcătuită din discuri de Zn şi Cu, între care a aşezat discuri de postav îmbibate cu apă acidulată.

Pila Daniell este formată din două semicelule, care pot fi de exemplu, un electrod de zinc cufundat în soluția unei sări de Zn şi unul de cupru cufundat în soluția unei sări de Cu. Electrodul pe care are loc un proces de oxidare se numeşte anod, iar cel pe care are loc procesul de reducere se numeşte catod.

Acumulatorul cu plumb a fost realizat prima dată în anul 1859 de către inginerul francez Gaston Planté, fiind o pilă cu electrolit lichid, alcătuită dintr-un anod-grătar de plumb cu ochiurile umplute cu plumb spongios și un catod-grătar cu plumb cu ochiurile umplute cu dioxid de plumb, separați prin plăci de material plastic, electrolitul fiind acid sulfuric de 38 %

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu