miercuri, 8 mai 2024

Reacțiile cu transfer de electroni-clasa a IX-a

Reacția redox este reacția care are loc cu transfer de electroni între reactanți. 

Oxidarea este procesul de cedare de electroni, iar particula care se oxidează (cedează electroni) se numește reducător =agent reducător.

Reducerea este procesul de acceptare de electroni, iar particula care se reduce (acceptă electroni) se numește oxidant=agent oxidant.

Procesul redox (de oxido-reducere) este un proces unitar, compus din cele două reacții (de oxidare a reducătorului și de reducere a oxidantului) îndreptate în sensuri contrare, în care numărul de electroni cedați de reducător este egal cu numărul de electroni primiți de către oxidant. Acest fapt stă la baza scrierii și echilibrului reacțiilor redox.

Exemplu: la arderea magneziului în oxigen sunt reacțiile redox: deoarece magneziul cedează electroni este agent reducător, se oxidează iar oxigenul acceptă electroni, este agent oxidant, se reduce.


Mg -2é rezultă Mg+2  este agent reducător

O +2é rezultă O-2      este  agent oxidant


Importanța: obținerea energiei în corpul uman este un process redox (ardere), pornirea automobilului, funcționarea aparaturilor electronice: telefoane, calculatoare, ceasuri pe baza curentului electric produs de baterii în urma proceselor redox.

Apar și în coroziunea metalelor.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu