Colorantul este o substanță organică sintetică sau naturală, are culoare proprie putând colora substraturile pe care se aplică: ceramic, textile, piele, hârtie.
Substanțele pentru a poseda o culoare proprie trebuie să conțină
grupe cromofore/cromofori.
Exemple: grupa nitro –NO2, azo –N=N-,
nitrozo-N=O.
Cromogenele=substanțele
care conțin cromofori, sunt colorate.
O
substanță pentru a deveni colorantă trebuie să conțină și grupe=auxocrome, cu
rolul de a imprima substanței proprietatea de a colora.
Exemple:
grupa amino –NH2, hidroxifenolică-OH,
Istorie: indienii îi foloseau cu 5000 de ani
în urmă, utilizând rădăcinile, frunzele, scoarța, lemnul plantelor, dar și
fructele de pădure. Exemple: purpura,
pentru veșmintele scumpe era obținută dintr- o specie de moluște care secretă
murexid, oxidându-se se transformă în colorant, indigoul, de culoare albastră, dar prin topire/stare de vapori,
devine roșu, era utilizat din antichitate fiind obținut prin macerarea
plantelor din India, Egipt apoi au fost cultivate și în Europa.
Clasificarea coloranților organici:
1.
Naturali:
purpura,, indigoul, șofranul „aurul roșu” extras din stigmatele plantei Crocus
sativus.
2.
Sintetici:
moveina-primul colorant organic a fost
sintetizat în anul 1856 de către Henry Perkin, ulterior, s-au sintetizat,
industrial, mii de coloranți.
o
Azoici=roșu acid 88
o
Antrachinonici=albastru acid 27
o
De sulf
o
Metinici, polimetinici
o
Indigoizi
o
Ftalocianinici
o
Nitro
Coloranții alimentari
sunt substanțe care redau sau intensifică culoarea produselor alimentare,
folosindu-se în scop comercial.
Clasificarea:
1.Naturali: clorofila: un colorant verde din plante
β-carotenul: colorant folosit
pentru tonurile de: galben, portocaliu, roșu, extras
din fructe și legume.
2.Sintetici:
caramelul, unele E-uri: 104-galben de chinolină, 123-azorubin-roșu, 132-indigotin
albastru.
Vopselele sunt suspensii de pigmenți –coloranți insolubili în apă,
solvenți, folosite pentru colorarea superficial opacă a diverselor obiecte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu