miercuri, 7 decembrie 2022

Respirația aerobă și anaerobă -clasa a VI a

 

Respirația aerobă și anaerobă

Respirația=procesul de eliberare a energiei din substanțele hrănitoare prin reacțiile desfășurate în celule cu ajutorul enzimelor.

Clasificare:

1.AEROBĂ-apare la majoritatea organismelor, începând în citoplasmă și terminându-se în mitocondrie.

Are loc oxidarea glucozei cu ajutorul oxigenului din aer, apă, sol rezultând o cantitate de energie mare depozitată în ATP, dar și apă, dioxid de carbon.

2.ANAEROBĂ-apare la bacterii, microorganisme (țesuturile plantelor, animalelor aerobe-rar)

Are loc dscompunerea glucozei fără ajutorul oxigenului, obținându-se produși intermediari (specifici tipului de fermentație ), energie puțină,  dioxid de carbon.

Respirația anaerobă= fermentație-microorganisme.

Tipuri de fermentație:

a.ALCOOLICĂ –apare la drojdia de bere, drojdia vinului

-glucoza se descompune în alcool etilic + CO₂

-rol: prepararea pâinii, la fabricarea băuturilor alcoolice.

b.LACTICĂ-apare la unele bacterii lactice

-glucoza se descompune în acid lactic + CO₂ (uneori )

-rol: prepararea murăturilor, acrirea laptelui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu