Respirația aerobă și anaerobă
Respirația=procesul de eliberare a energiei din
substanțele hrănitoare prin reacțiile desfășurate în celule cu ajutorul
enzimelor.
Clasificare:
1.AEROBĂ-apare la majoritatea organismelor, începând în
citoplasmă și terminându-se în mitocondrie.
Are loc oxidarea glucozei cu ajutorul oxigenului din aer,
apă, sol rezultând o cantitate de energie mare depozitată în ATP, dar și apă,
dioxid de carbon.
2.ANAEROBĂ-apare la bacterii, microorganisme (țesuturile plantelor, animalelor aerobe-rar)
Are loc dscompunerea glucozei fără ajutorul oxigenului, obținându-se
produși intermediari (specifici tipului de fermentație ), energie puțină, dioxid de carbon.
Respirația anaerobă= fermentație-microorganisme.
Tipuri de fermentație:
a.ALCOOLICĂ –apare la drojdia
de bere, drojdia vinului
-glucoza se descompune în alcool etilic + CO₂
-rol: prepararea pâinii, la fabricarea băuturilor
alcoolice.
b.LACTICĂ-apare la unele
bacterii lactice
-glucoza se descompune în acid lactic + CO₂ (uneori )
-rol: prepararea murăturilor, acrirea laptelui.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu