miercuri, 14 decembrie 2022

Particularități ale sensibilității la vertebrate-clasa a VII a

 

Particularități ale sensibilității  la vertebrate

1.Ale vederii-datorită adaptării la lumină sunt animale diurne (de zi)-vulturul,

                      nocturne-bufnița, subterane-cârtița

Poziția ochilor-lateral-vedere monoculară-păsări răpitoare diurne

                      -anterior-în față-vedere binoculară-mamifere, păsări  răpitoare nocturne

Globii oculari-mobili-cameleoni

                       -imobili-păsări

Șerpii au receptori spciali pentru infraroșu (corpuri calde-ajută la detectarea hranei), taurii văd alb-negru, dar sunt atrași de mișcarea pânzei.

2.Ale auzului și echilibrului:

- peștii au ureche internă

-amfibieni-apare urechea medie

- reptile-șerpii,broaștele țestoase nu au cavitatea timpanică –sunt surde, percep vibrațiile solului prin oasele craniului

-păsări-apare urechea externă

-mamifere-apar pavilioanele

3.Ale  pielii-peștii o au acoperită cu solzi, mucus –alunecarea, au linia laterală-perceperea curenților de apă, cutremure, obstacole.

- amfibieni-subțire, umedă, vascularizată-realizează respirație

- reptile-groasă, uscată cu solzi-șopârle, șerpi-au organe la cap cu care detectează căldura emisă de pradă,  țest=carapace +plastron: broaște țestoase

- păsări-au pene, puf, fulgi, picioare-solzi

-mamifere-fire de păr=blană, muștăți=VIBRILE: foarte sensibile la atingere:pisică, rozătoare.

4.Ale simțurilor chimice –animale microsmatice=simțul olfactiv redus: păsări, maimuțe

  -animale macrosmatice=simțul olfactiv dezvoltat: rechini, mamifere carnivore

  -animale anosmatice-fără miros: balena

-cu ajutorul substanțelor mirositoare animalele își marchează teritoriul, își găsesc partenerii, își identifică puii, depistează prada de la distanță.

-peștii –receptori gustativi: gură, faringe, buze, mustăți, piele

-păsări-este redus/lipsește.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu