Alimentele de
origine minerală
Acestea sunt:apa, sarea
1.Apa=două molecule de hidrogen și una de oxigen.
Sursa: izvor, fântână, rețeaua de apă, îmbuteliată.
Caracteristicile apei potabile: inodoră, incoloră, insipidă, fără
microorganisme/paraziți.
Rol: corpul uman: transportul oxigenului, nutrienților în celule, este în
75 % în creier, 85 % în sânge, 22 % în oase, înlătură deșeurile, protejează
organele vitale.
-la prepararea produselor alimentare
-necesarul de apă se calculează : 35 ml x kg corp-adult, 60 ml x kg corp la
copii, 150 ml x kg corp la nou-născuți.
-se ține cont de: activitatea fizică desfășurată, condițiile de mediu, anotimpul,
starea de sănătate.
2.Sarea= mineral format din sodiu (Na) și clor (Cl).Necesarul de sare pe zi (O.M.S.)-5 grame.
Sursa: saline, ocne, evaporarea apei marine.
Rol: prepararea mâncărurilor
Efecte negative: creșterea tensiunii arteriale, afecțiuni cardiovasculare,
reținerea apei în corp.
Caracteristici: se dizolvă în apă, se umezește.
Sortimente de sare:
-sarea de masă:conține iod
-sarea de mare
-sarea celtică
-sarea roz de Himalaya
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu