duminică, 22 ianuarie 2023

Alimente de origine animală-V -

 Material pentru olimpiada de educație tehnologică

 

Alimentele de origine animală

1.Laptele/produsele lactate:proteine, lipide, glucide: lactoza, minerale: calciu, sodiu, fosfor, vitaminele: A,D,E.

Tipuri : de vacă, bivoliță, capră, oaie.

După conținutul în grăsime:

-integral:3,5 %

-semidegresat: 1,5 %

-degresat: 0,1 %

Rol:alimentația omului

2.Ouăle: toate vitaminele, fără C, proteine, minerale: gălbenuș, albușul: apă, proteine.

Tipuri: de găini,rață, curcă, prepeliță, gâscă, struț

Calitatea oului:

0=ecologice

1=aer liber

2=la sol

3=în baterii

3.Carnea/produsele din carne: proteine, lipide, minerale, calciu, fier, săracă în vitamine.

Tipuri:

-carnea albă: pui, miel, ied, pește

-carnea roșie: porc, vită, oaie, capră, rață, gâscă

-carnea de vânat: iepure,mistreț, cerb, căprioară, urs

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu