duminică, 24 noiembrie 2024

Digestia la om-clasa a VIa

 Digestia=totalitatea transformărilor mecanice, fizice, chimice suferite de substanțele organice complexe: proteine, glucide, lipide până la stadiul de nutrimente: aminoacizi, glucoză, acizi grași, glicerol.

Etapele digestiei:

1.Digestia bucală-cavitatea bucală: procesele: masticația-mărunțirea alimentelor, amestecarea lor cu saliva=bol alimentar (cocoloș), deglutiția (înghițirea) lor .

2.Digestia gastrică: stomac: amestecarea bolului cu sucul gastric: HCl, enzime: descompun parțial proteinele, lipidele din lapte, frișcă, ou, rezultând chimul gastric

3.Digestia intestinală: intestinul subțire: chimul gastric + sucurile:  intestinal, pancreatic și biliar (nu conține enzime, dar are săruri biliare) =chilul intenstinal –apoi are loc absorbția: nutrimentelor, a apei, a vitaminelor, a sărurilor minerale în sânge cu ajutorul vilozităților intestinale.

În intestinul gros: au loc procesele de fermentație, putrefacție pentru resturile glucidice, proteice, rezultând materiile facale-eliminate la exterior-defecație.

Rolul substanțelor oragnice-energetic: glucidele-50 % din alimentația zilnică, lipidele.

                                            - funcțional-proteinele.

                                            -structural-toate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu