miercuri, 6 noiembrie 2024

Respirația aerobă și anaerobă-clasa a X-a

 Respirația=procesul de eliberare a energiei din substanțele hrănitoare prin reacțiile desfășurate în celule cu ajutorul enzimelor.

Clasificare:

1.AEROBĂ-apare la majoritatea organismelor, începând în citoplasmă și terminându-se în mitocondrie.

Are loc oxidarea glucozei cu ajutorul oxigenului din aer, apă, sol rezultând o cantitate de energie mare depozitată în ATP, dar și apă , dioxid de carbon.

2.ANAEROBĂ-apare la bacterii, microorganisme (țesuturile plantelor , animalelor aerobe-rar)

Are loc dscompunerea glucozei fără ajutorul oxigenului, obținându-se produși intermediari (specifici tipului de fermentație ), energie puțină,  dioxid de carbon.

Respirația anaerobă= fermentație-microorganisme.

Tipuri de fermentație:

a.ALCOOLICĂ –apare la drojdia de bere, drojdia vinului

-glucoza se descompune în alcool etilic + CO₂

-rol: prepararea pâinii, la fabricarea băuturilor alcoolice.

b.LACTICĂ-apare la unele bacterii lactice

-glucoza se descompune în acid lactic + CO₂ (uneori )

-rol: prepararea murăturilor, acrirea laptelui.

Respirația la plante

Este procesul prin care plantele iau din aer oxigenul și elimină dioxidul de carbon, astfel încât fiecare organ are o respirație proprie.

Organul responsabil=frunza deoarece are stomate.

Stomatele-realizeză schimburile de gaze prin ostiolă: oxigenul intrat-respirație, dioxidul de carbon-ieșit-fotosinteză, oxigenul rezultat-din fotosinteză folosit în respirația viețuitoarelor, dioxidul de carbon-ieșit-folosit în fotosinteză.

Caracteristicile stomatelor:

-localizare-plantele cu frunze verticale-stomate- epiderma ambelor fețe

                  -plantele cu frunze natante –epiderma superioară

                  -majoritatea plantelor-epiderma inferioară

Factorii care influențează deschiderea stomatelor sunt: lumina, aprovizionarea cu apă, cantitatea de dioxid de carbon, oxigen, factorii mecanici (leziuni)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu