Respirația=procesul de eliberare a energiei din substanțele hrănitoare prin reacțiile desfășurate în celule cu ajutorul enzimelor.
Clasificare:
1.AEROBĂ-apare la majoritatea organismelor, începând în
citoplasmă și terminându-se în mitocondrie.
Are loc oxidarea glucozei cu ajutorul oxigenului din aer,
apă, sol rezultând o cantitate de energie mare depozitată în ATP, dar și apă ,
dioxid de carbon.
2.ANAEROBĂ-apare la bacterii, microorganisme (țesuturile plantelor
, animalelor aerobe-rar)
Are loc dscompunerea glucozei fără ajutorul oxigenului,
obținându-se produși intermediari (specifici tipului de fermentație ), energie
puțină, dioxid de carbon.
Respirația anaerobă= fermentație-microorganisme.
Tipuri de fermentație:
a.ALCOOLICĂ –apare la drojdia de bere, drojdia vinului
-glucoza se descompune în alcool etilic + CO₂
-rol: prepararea pâinii, la fabricarea băuturilor
alcoolice.
b.LACTICĂ-apare la unele bacterii lactice
-glucoza se descompune în acid lactic + CO₂ (uneori )
-rol: prepararea murăturilor, acrirea laptelui.
Respirația la plante
Este procesul prin care plantele iau din aer
oxigenul și elimină dioxidul de carbon, astfel încât fiecare organ are o
respirație proprie.
Organul responsabil=frunza deoarece are stomate.
Stomatele-realizeză schimburile de gaze prin ostiolă: oxigenul
intrat-respirație, dioxidul de carbon-ieșit-fotosinteză, oxigenul rezultat-din
fotosinteză folosit în respirația viețuitoarelor, dioxidul de
carbon-ieșit-folosit în fotosinteză.
Caracteristicile stomatelor:
-localizare-plantele cu frunze verticale-stomate- epiderma ambelor fețe
-plantele cu frunze
natante –epiderma superioară
-majoritatea
plantelor-epiderma inferioară
Factorii care influențează deschiderea stomatelor sunt: lumina,
aprovizionarea cu apă, cantitatea de dioxid de carbon, oxigen, factorii
mecanici (leziuni)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu