marți, 19 noiembrie 2024

Centralele geotermale-clasa a VIII--a

 Funcționază prin captarea energiei termice emise de Pământ, utilizând aburul obținut în rezervoarele geotermale generând electricitate.

Pentru a fi folosită într-o centrală geotermală apa fierbinte trebuie forată, ajungând la suprafață aburul sub presiune. Aburul fierbinte este condus spre turbină, imprimându-i o mișcare de rotație, moment în care energia termică se transformă în energie mecanică. Mișcarea turbinei este transmisă generatorului care o transformă în energie electrică, care ajunge la un transformator dându-i valorea potrivită la sistemul local/național.Aburul ieșit din turbină trce printr-un condensator care-l răcește, transformându-l în apă, temeperatura apei scade în continuare în turnul de răcire după care apa ajunge din nou în rezervorul geotermal pentru închiderea circuitului.

Clasificarea:

1.Uscate: folosesc aburul izvoarelor fierbinți.

2.Flash: folosesc apa la 182ºC  ajungând la suprafață la presiuni mari.

3.Cu ciclu binar: folosesc apa la 200ºC

Avantaje: energia obținută:curată, regenerabilă, nu sunt afectate de condițiile meteorologice, de ciclul zi-noapte, nu necesită spațiu mult, durata mare de viață (80-100 de ani).

Dezavantaje: costuri ridicate de construcție, pot duce la eliminarea gazelor cu efect de seră (metan, dioxid de carbon) în cantitate redusă, construirea lor depinde de prezența unui rezevor de apă în apropierea punctelor de îmbinare a plăcilor tectonice,

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu