joi, 11 aprilie 2024

Denaturarea (coagularea) proteinelor-clasa a X a

Materiale necesare: albuș de ou-albumina, spirtieră, clește de lemn, pahare Berzelius, 2ml alcool etilic, 1 ml acid clorhidric, 1 ml soluție concentrată de sulfat de cupru, chibrituri, stativ pentru eprubete.

Descrierea experimentului: prepară o soluție de albumină, ametecând albușul unui ou cu cca 100 ml, apoi decantează lichidul limpede, după care pune 2 ml de soluție de albumină și încălzeșște-o, adăugând apă. Se va observa că prin încălzire soluția de albumină se coagulează=se precipită proteina sub formă de fulgi, fiind insoubil în apă.

În altă eprubetă se pune 2ml soluție de albumină peste care se adaugă 1 ml acid clorhidric, observându-se că soluția precipită, același lucru observându-se și cu celelalte substanțe.

Concluzia: sub acțiunea căldurii/ substanțe chimice proteinele suferă fenomenul de denaturare=coagulare în care structura proteinei se modifică ireversibil.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu