Serviciile=activități desfășurate de profesioniști pentru satisfacerea nevoilor altor oameni.
Serviciile din alimentație
cuprind următoarele activități de: producție, comercializare, servire.
Avantajele oferite de aceste servicii sunt:
-comoditate
-varietate sortimentală
-calitatea superioară a
preparatelor
-atmosfera de recreere
Tipurile unităților de alimentație publică sunt: restaurantul: cu specific: vânătoresc, pescăresc,
lacto-vegetarian, cu autoservire, apoi sunt barurile, fast-food, pizzerii,
snack-baruri, cofetării, patiserii, firmele de catering.
Factorii care influențează
activitățile de servire și de vânzare sunt:
-ambianța locului
-personal: calificat,
competent, capabil de comunicare, cunoaștere și înțelegere a clienților
-promovarea serviciilor, a
unității
-marca, sigla firmei.
Protecția
consumatorului= grup de dispoziții privind
asigurarea și respectarea intereselor consumatorilor.
Drepturile consumatorilor au fost stabilite prima dată în
anul 1985 de O.N.U.
Instituțiile responsabile de
acest domeniu din țara noastră sunt:
-Autoritatea Națională pentru
Protecția Consumatorilor (ANPC)-capitală
-Comisariate pentru Protecția
Consumatorilor –fiecare județ
Drepturile consumatorilor sunt prevăzute de Codul
consumului-Legea 296/2004:
-dreptul de a fi INFORMAȚI complet, corect, precis
asupra caracteristicilor ale produselor și serviciilor
-dreptul de a fi PROTEJAȚI împotriva riscului de a
achiziționa un produs care să le prejudicieze sănătatea
-dreptul de a avea ACCES la piețe
-dreptul de a fi DESPĂGUBIȚI real și corespunzător
pentru pagubele generate de calitatea necorespunzătoarea
-dreptul de a se ORGANIZA în asociații pentru apărarea
intereselor lor.
În situația
în care un consumator este nemulțumit de un produse/serviciu se poate adresa în
scris la aceste comisariate prin depunerea unei sesizări după următorul model:
1.Numele și prenumele, adresa,
număr telefon-
2.Denumirea și adresa agentului
economic care a comercializat produsul sau a prestat serviciul-
3.Produsul /serviciul reclamat
–elemente de identificare, caracterizare-
4.Data achiziționării
produsului/serviciului-
5.Detalii cu privire la
deficiențele reclamate-
6.Pretențiile recalamantului-
7.Documente anexate, alte
probe-
8.Produse predate pentru
efectuarea cercetării și starea calitativă a acestora-
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu