Proteinele sunt compuși macromoleculari naturali formați prin policondensarea α-aminoacizilor. O macromoleculă de proteină conține 50-1000 de resturi de α-aminoacizi.
Tipuri de aminacizi: esențiali (leucina, isoleucina,
lisina, metionina, fenil-alanina, treonina, triptofan, valina, histidina) - nu
pot fi creați de organism și trebuie să fie obținuți din alimente, neesențiali
(alanina, asparagina, acidul aspartic, acidul glutamic, serina, arginina,
cisteina, glutamina, glicina, tirozina, prolina) - sunt produși de organism din
alți aminoacizi.
Exemple
de proteine: cazeina din lapte, glutenul din grâu, albumina din albușul de ou, gelatina din oase, cheratina din păr, pene,
unghii, copite, enzimele din organism, anticorpii produși de organism, hemoglobina din globulele roșii, fibrina din sânge.
Stare naturală
Proteinele se găsesc în:
soia, ciuperci, fasole, linte, năut, nuci, alune, susan dar și în ouă carne,
brânzeturi, lactate, pește, alge.
Proprietăți fizice
Proteinele sunt
substanțe amorfe (necristaline), nu au
un punct de topire fix, suferind transformări sub acțiunea căldurii.
Proteinele solubile în apă sunt albuminele și electroliți,
globulinele.Exemple: cazeina din lapte, globulinele, albuminele sângelui,
hemoglobina, albuminele ouălor, proteinele mușchilor: miogenul, miosina.
Proteinele insolubile în apă sunt scleroproteinele, fiind specifice
regnului animal: cheratina din păr, unghii, copite, lână, piele, colagenul din
cartilaje, elastina din ligamente, fibrina din fibrele de mătase naturală
produsă de viermele de mătase.
Importanța
Proteinele au un rol vital în organismele vii deoarece intră în alcătuirea organismului și anume:
colagenul contribuie la forma corpului, cheratina formează părul, unghiile.
Au un rol de transport prin hemoglobina sângelui care
transportă oxigenul, fierul.
Sunt biocatalizatori intrând în compoziția enzimelor, au
rol în imunitate prin anticorpii care ne apără de virusuri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu