pH-ul este o măsură a tăriei caracterului acid/bazic al unei substanțe.
pH-ul unei soluții este egal cu logaritmul zecimal
negativ al concentrației ionilor de hidroniu, hidrogen din soluție.
Noțiunea de pH a fost introdusă în anul 1909 de către chimistul
danez Sorensen, fiind o prescurtare de la puterea hidrogenului.
Scala de pH cuprinde valori de la 0 la 14, cu
valorile între 0 şi 7 aparţinând acizilor, şi valorile între 7 şi 14 aparţinând
bazelor, pentru soluțiile neuter este 7.
Determinarea pH-ului se face cu hârtia indicator
universal de pH sau cu ajutorul pH-metrelor.
Rol: valorile pH-ului sunt utile pentru viața
cotidiană, medicină, agricultură, industrie.(sângele uman are un pH=7,36-7,52.
Organismul își păstrează pH-ul constant folosind nutrienții din alimentație
care trebuie să fie 60-80 % din alimentele alcaline (bazice) și 20-40 % din
alimentele acide.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu