miercuri, 10 aprilie 2024

pH-ul soluțiilor apoase-clasa a IX-a

 pH-ul este o măsură a  tăriei caracterului acid/bazic al unei substanțe.

pH-ul unei soluții este egal cu logaritmul zecimal negativ al concentrației ionilor de hidroniu, hidrogen din soluție.

Noțiunea de pH a fost introdusă în anul 1909 de către chimistul danez Sorensen, fiind o prescurtare de la puterea hidrogenului.

 Scala de pH cuprinde valori de la 0 la 14, cu valorile între 0 şi 7 aparţinând acizilor, şi valorile între 7 şi 14 aparţinând bazelor, pentru soluțiile neuter este 7.

Determinarea pH-ului se face cu hârtia indicator universal de pH sau cu ajutorul pH-metrelor.

Rol: valorile pH-ului sunt utile pentru viața cotidiană, medicină, agricultură, industrie.(sângele uman are un pH=7,36-7,52. Organismul își păstrează pH-ul constant folosind nutrienții din alimentație care trebuie să fie 60-80 % din alimentele alcaline (bazice) și 20-40 % din alimentele acide.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu