Digestia=totalitatea transformărilor mecanice, fizice, chimice suferite de substanțele organice complexe: proteine, glucide, lipide până la stadiul de nutrimente: aminoacizi, glucoză, acizi grași, glicerol.
Etapele digestiei:
1.Digestia bucală-cavitatea
bucală: procesele: masticația-mărunțirea
alimentelor, amestecarea lor cu saliva=bol alimentar (cocoloș), deglutiția (înghițirea) lor .Începe
digestia amidonului sub acțiunea amilazei salivare.
2.Digestia gastrică:
stomac: amestecarea bolului cu sucul
gastric: HCl, enzime: descompun parțial proteinele, lipidele din lapte, frișcă,
ou, rezultând chimul gastric
3.Digestia
intestinală: intestinul subțire: chimul gastric +
sucurile: intestinal, pancreatic și
biliar (nu conține enzime, dar are săruri biliare) =chilul intenstinal, după
care are loc absorbția: nutrimentelor, a apei, a vitaminelor, a sărurilor
minerale în sânge cu ajutorul vilozităților intestinale.
În intestinul gros: au loc procesele de
fermentație, putrefacție pentru resturile glucidice, proteice, rezultând
materiile facale care sunt eliminate la exterior-defecație.
Rolul substanțelor
oragnice-energetic:
glucidele-50 % din alimentația zilnică, lipidele,
funcțional-proteinele, structural-toate.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu