Digestia=totalitatea
transformărilor mecanice, fizice, chimice suferite de substanțele organice
complexe: proteine, glucide, lipide până la stadiul de nutrimente: aminoacizi,
glucoză, acizi grași, glicerol.
Etapele digestiei:
1.Digestia bucală-cavitatea
bucală: procesele: masticația-mărunțirea
alimentelor, amestecarea lor cu saliva=bol alimentar (cocoloș), deglutiția (înghițirea) lor .
2.Digestia gastrică:
stomac: amestecarea bolului cu sucul
gastric: HCl, enzime: descompun parțial proteinele, lipidele din lapte, frișcă,
ou, rezultând chimul gastric
3.Digestia intestinală: intestinul
subțire: chimul gastric + sucurile: intestinal, pancreatic și biliar (nu conține
enzime, dar are săruri biliare) =chilul intenstinal –apoi are loc absorbția:
nutrimentelor, a apei, a vitaminelor, a sărurilor minerale în sânge cu ajutorul
vilozităților intestinale.
În intestinul gros: au loc procesele de
fermentație, putrefacție pentru resturile glucidice, proteice, rezultând
materiile facale-eliminate la exterior-defecație.
Rolul substanțelor oragnice-energetic:
glucidele-50 % din alimentația zilnică, lipidele.
- funcțional-proteinele.
-structural-toate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu