Localizare: cavitatea bucală.
Alcătuire: vârf, corp, rădăcină, mucoasa linguală –papile
gustative: mugurii guustativi=receptori gustativi.
Forma papilelor: fungiforme-ciupercă: vârful, marginile
anterioare;
-foliate-foi=paralele pe laturi;
-caliciforme-cupe- litera ”V„ –baza;
-filiforme-firișoare-rol în sensibilitatea termică, tactilă, nu conțin
chemoreceptori.
Mugurii gustativi: celule receptoare ciliate –prelungirile
–nervul gustativ și celule de susținere
-sunt 10 000 prezenți : majoritatea sunt în papile,
puțini în restul cavității bucale,
faringe.
-durata de viață: 7-10 zile, se regenerează.
Formarea senzației de gust
Stimulii-substanțele sapide (care se dizolvă în
salivă)-stimulează cilii celulelor receptoare –declanșează impulsuri
nervoase-conduse prin fibre nervoase ale chemoreceptorilor-creier –lobul
parietal: senzația de gust.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
substanțele chimice: o anumită concentrație, T° C=10-35 , să acționeze un timp
pe suprafața limbii.
Tipuri de gust:
-dulce-vârful limbii
-sărat-marginea ei
-acru-părțile laterale, mai în spate
-amar- baza ei
-umami-”gustul savorii”
Gustul variat= cele 4 gusturi + senzațiile olfactive,
termice, tactile
Rolul limbii: masticație, deglutiție, vorbire, gust.
Rolul gustului-l-am
studiat împreună cu rolul mirosului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu