luni, 3 martie 2025

Proprietățile chimice ale alcoolilor-clasa a X-a

1.Reacția de oxidare-fermentația acetică: acidul acetic este obținut prin fermentație din alcoolul etilic, în prezența oxigenului și a enzimei produsă de microorganisme specifice-Mycoderma aceti.

Acidul acetic (etanoic)-acid carboxilic-CH3-COOH.

Este un lichid incolor, are un miros pătrunzător, iritant.

Acidul acetic pur, în soluții de 9 %  se numește oțet, folosindu-se în alimentație.

          rezultăCH2OH + O2                                  CH3-COOH + H2O

2.Reacția de ardere-arderea metanolului

-este foarte inflamabil, arzând cu o flacără albastru-deschis spre incolor, degajând o cantitate mare de căldură.

      rezultăCH3-OH + 3/2 O2                         CO2 +2H2O + Q

Q=22300 kj/kg-puterea calorică-ar putea fi un combustibil foarte bun, arzând nu produce substanțe poluante pentru atmosferă dar este toxic motiv pentru care nu se folosește drept combustibil.

3.Obținerea trinitratului de glicerină, descoperit în 1847 de către Ascanio Sobrero: este esterul glicerinei cu acidul  azotic:

Glicerina + acidul azotic (3 moli) =trinitratul de glicerină + 3 apă

Trinitratul de glicerină: este incolor, uleios, explodează la șocul cel mai mic, are o instabilitate datorită conținutului ridicat de oxigen din moleculă care determină autooxidarea.

 


4C3H5(ONO2)3    rezultă        12CO2 +10 H2O + 6N2 +O2

                             explozie

 

 În 1867 Alfred Nobel a inventat dinamita ametecând trinitratul de glicerină cu kieselgur (un fel de argilă), explotând sub influența unei capsule de fulminat de mercur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu