marți, 12 decembrie 2023

Recapitulare-organele de simț-7-

1.Stimulul:

-ochi: lumina

-auz: unde sonore

-echilibru: mișcarea capului, a  corpului

-nas: substanțele odorante

-gust: substanțele sapide

-piele: mecano-fizici

2.Receptorii:

-vizuali: celule cu conuri/bastonașe

-auditivi: celule auditive

-vestibulari (echilibru): celule pentru echilibru

-olfactivi: neuroni bipolari

-gustativi: mugurii gustativi

-cutanați: tactili, termici, dureroși, de presiune.

3.Alcătuirea:

-vizual: globul ocular: sclerotica, coroida, mușchi ciliari, ligament suspensor, iris cu pupila,  retina, pata galbenă și oarbă, nervul optic, mediile transparente: corneea, cristalinul, umoarea apoasă, sticloasă, organele anexe: sprâncene, pleoape cu gene, conjunctiva, glandele lacrimale.

-auditiv: urechea externă: pavilion, canal auditiv extern, urechea medie: timpanul, lanțul de oscioare, urechea internă: lairintul osos cu perilimfa, cel membranos cu endolimfa: melcul membranos cu receptorii pentru auz, utricula, sacula, canale semicirculare membranoase: receptorii pentru echilibru.

-olfactiv: cavitatea nazală: două fose nazale, sept nazal, nările, mucoasa olfactivă cu receptorii.

-gustativ: limba: mucoasa linguală, vârf, corp, rădăcină, mugurii gustativi cu papilele gustative.

-cutanat: epidermul, dermul, hipodermul, anexele cornoase: unghiile, firele de păr, anexele glandulare: sebacee- sebum, sudoripare-sudoarea, mamare-laptele

4.Rolul:

-formarea imaginii pe retină, orientarea în spațiu, recepționarea luminii, formei, culorii.

-auditivă / de echilibru

-perceperea calității alimentelor, declanșarea secrețiilor digestive

-perceperea gustului

-senzitivă, termoreglare, de apărare, de excreție, imunologică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu