1.Stimulul:
-ochi: lumina
-auz: unde sonore
-echilibru: mișcarea capului, a corpului
-nas: substanțele odorante
-gust: substanțele sapide
-piele: mecano-fizici
2.Receptorii:
-vizuali: celule cu
conuri/bastonașe
-auditivi: celule auditive
-vestibulari (echilibru): celule pentru echilibru
-olfactivi: neuroni bipolari
-gustativi: mugurii gustativi
-cutanați: tactili, termici, dureroși, de presiune.
3.Alcătuirea:
-vizual: globul ocular: sclerotica, coroida, mușchi
ciliari, ligament suspensor, iris cu pupila,
retina, pata galbenă și oarbă, nervul optic, mediile transparente: corneea,
cristalinul, umoarea apoasă, sticloasă, organele anexe: sprâncene, pleoape cu gene,
conjunctiva, glandele lacrimale.
-auditiv: urechea externă: pavilion, canal auditiv extern, urechea medie: timpanul,
lanțul de oscioare, urechea internă: lairintul osos cu perilimfa, cel membranos
cu endolimfa: melcul membranos cu receptorii pentru auz, utricula, sacula, canale
semicirculare membranoase: receptorii pentru echilibru.
-olfactiv: cavitatea nazală: două fose nazale, sept nazal, nările,
mucoasa olfactivă cu receptorii.
-gustativ:
limba: mucoasa linguală, vârf, corp, rădăcină, mugurii gustativi cu papilele
gustative.
-cutanat: epidermul,
dermul, hipodermul, anexele cornoase: unghiile, firele de păr, anexele
glandulare: sebacee- sebum, sudoripare-sudoarea, mamare-laptele
4.Rolul:
-formarea imaginii pe retină, orientarea în spațiu, recepționarea luminii,
formei, culorii.
-auditivă / de echilibru
-perceperea calității alimentelor, declanșarea secrețiilor digestive
-perceperea gustului
-senzitivă, termoreglare, de apărare, de excreție, imunologică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu