Calitatea alimentelor și caracteristicile organoleptice ale acestora
Calitatea produselor alimentare este dată de măsura în care acestea
satisfac necesitățile consumatorilor.
Factorii care
influențează calitatea sunt:
1.Caracteristicile
organoleptice-organele
de simț care ne ajută în felul următor:
Organ de simț
vizual-ochii: forma, mărimea, culoarea produselor alimentare.
tactil-pielea : ne
indică cât de tare, moale, uscat, umed este produsul alimentar.
olfactiv-nasul-tipul
aromei, bun, alterat.
gustativ-limba: gustul:
dulce, amar, acru, sărat.
auditiv-urechea:sunetele
produse la deschiderea alimentelor.
2.Valoarea
nutritivă:
proteine, glucide, lipide, vitamine, mineralele conținute.
3.Valoarea
energetică:
energia se măsoară în calorii, 1 gram de glucide, proteine=4,1 Kcal,
1 gram
de lipide=9,3 kcal, 1kcal=1000 calorii.
4.Valoarea
estetică:
aspectul exterior, estetica ambalajului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu