duminică, 5 februarie 2023

Operațiile tehnologice pentru realizarea unui produs din material metalic-VII-

 

Operații tehnologice pentru realizarea unui produs din material metalic

1.Operațiile de pregătire sunt:

-curățarea de pe suprafața materialelor metalice a oxizilor metalici, a grăsimilor cu peria de sârmă, dalta, ciocanul sau mecanic cu mașini cu discuri abrazive, termic cu flacăra cu arzător, hidraulic cu un jet de apă sub presiune, chimic cu băi de soluții acide.

-îndreptarea pentru îndepărtarea defomărilor cu ciocanele de oțel, lemn, cauciuc, la rece cu placa de îndreptat și nicovala.

-trasarea prin care se imprimă conturul piesei dorite folosind un șablon cu rigla, ruleta, acul de trasat, compasurile, punctatorul.

2.Operațiile de prelucrare sunt:

-debitarea/tăierea cu foarfeci, fierăstraie, clești, dălți, sau mecanic cu mașina de debitat sau termic cu flacăra de gaze cu arc electric.

-îndoirea modifică forma semifabricatului cu ciocane de metal, nicovale, dornuri, sau mecanic cu mașina de îndoit la rece/cald.

-pilirea prin care se îndepărtează adaosul de material cu pilele, atât manual cu pile cât și mecanic cu mașina de pilit.

-polizarea îndepărtează neregularitățile cu polizoarele .

-găurirea/burghierea execută găurile cu burghiele manual /mecanic.

-filetarea obține un filet care are partea exterioară-șurub iar cea interioară-piuliță, manual/mecanic cu strungul.

3.Operațiile de finisare sunt:

-finisarea netezește suprafața și obține produsul dorit prin: șlefuire cu pulbere abrazivă, perie de sârmă circulară sau prin lustruire cu materiale abrazive, fie cu discuri din piele, materiale textile dar numai pentru lustruirea bicicletei, automobilelor, instrumentelor muzicale.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu