miercuri, 30 noiembrie 2022

Subiect -model pentru olimpiada de educație tehnologică-faza locală

OLIMPIADA_EDUCAŢIE TEHNOLOGICĂ

ETAPA LOCALĂ

CLASA A V-A

 

  Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.

  Timpul efectiv de lucru este 2 ore.

 

Subiectul I                                                                                     (20 puncte)

 

A. Scrieţi pe foaia de concurs litera corespunzătoare răspunsului corect.

 

 1.  Morcovul conţine:

a) fier                                

b) vitamina C       

c) vitamina A       

d) vitamina B6

2.  Sunt fructe seminţoase:

a) cireşe

b) struguri 

c) fistic

d) gutui

3.  Este legumă bulboasă:

a) cartoful

b) ardeiul  

c) ţelina

d) prazul.

4. Fructele care conţin cu mai mult de 15% glucide sunt:

a) mandarinele

b) perele

c) strugurii

d) lămâile.

5.  Consumul zilnic de fructe pentru şcolari este de:

a) 300g

b) 400g

c) 500g     

d) 200g.

6. Ouăle sunt valabile din ziua ouatului:

a) 20 de zile

b) 10 zile

c) 28 de zile

d) 15 zile.

7)  Valoarea energetică a unui produs se măsoară în:

a) km                    

b) kg

c) kcal       

d) kW

8)  Este factor de mediu care influenţează creşterea plantelor:

a) hrana

b) adăpostul

c) răsadul  

d) prăşitul

9)  Un grup de plante sau de animale cu însuşiri comune formează:

a) o familie

b) o rasă    

c) o specie      

d) o clasă.

10. Arhitectura peisagistică constă în:

a) amenajarea spaţiului construit                          

b) valorificarea materialului vegetal

c) proiectarea şi amenajarea spaţiilor verzi                                                                       

d) amenajarea unei locuinţe.                                

 

B. Transcrieţi pe foaia de concurs, cifra corespunzătoare fiecărui enunţ şi notaţi în dreptul ei litera A dacă apreciaţi că enunţul este adevărat sau litera F dacă apreciaţi că enunţul este fals

A F               1. Răritul constă în eliminarea buruienilor.

A F               2. Plivitul este lucrarea de îndepărtare a buruienilor.

 

C. Stabiliţi prin săgeţi legătura logică dintre cuvintele/ expresiile din cele două coloane:

 

   1. senzaţie gustativă                                                             a) miros

   2. senzaţie vizuală                                                                b) tare

   3. senzaţie tactilă                                                                  c) amar

   4. senzaţie olfactivă                                                             d) forma.


SUBIECTUL  II                                                                                     (30 puncte  )

A. Scrieţi pe foaia de concurs informaţia corectă care completează spaţiile libere astfel încât enunţurile să devină corecte din punct de vedere ştiinţific:                              (10p)

 

1. Agricultura se ocupă cu      .......(1).................si.................(2)..................

2.  Untura este un produs de origine.............(3)................

3.  Cerealele neprelucrate se mai numesc şi.........(4)..........

4. Carnea se păstrează în congelator la temperatura maximă de ……(5)……….

 

B.  Scrieţi pe foaia de concurs asocierile dintre elementele din coloana A şi retelele  corespunzătoare din coloana B.                                                                                       (5p)

 

A

B

1. sarea

a. produs lactat

2. chefirul

b. peşte

3. mere

c. leguma bulboasă

4. chefal

d. fructe seminţoase

5. ceapă

e. aliment mineral

 

 

C.  Răspundeţi pe foaia de concurs la următoarele cerinţe:                                        (15p)

                                                                                                                                          

     1.  Precizati factorii de care influenţează creşterea animalelor.

     2.   Enumeraţi 5 meserii din domeniul agricol.

                                                                 

SUBIECTUL III                                                                                              (40 puncte) 

 

   1.  Desenati pe foaia de concurs cu creionul:

-două drepte paralele,două drepte perpendiculare, un unghi ascuţit, un unghi obtuz, un poligon cu 5 laturi;

2.Realizaţi un eseu cu tema “Povestea bobului de porumb”în care să prezentaţi procesul de creştere, de îngrijire , de recoltare şi valorificare a plantelor.

.                

 

                                                                                               

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu