OLIMPIADA_EDUCAŢIE
TEHNOLOGICĂ
ETAPA LOCALĂ
CLASA A V-A
●
Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.
●
Timpul efectiv de lucru este 2 ore.
Subiectul I
(20 puncte)
A. Scrieţi pe foaia de concurs litera
corespunzătoare răspunsului corect.
1. Morcovul conţine:
a) fier
b) vitamina C
c) vitamina A
d) vitamina B6
2. Sunt fructe seminţoase:
a) cireşe
b) struguri
c) fistic
d) gutui
3. Este legumă bulboasă:
a) cartoful
b) ardeiul
c) ţelina
d) prazul.
4. Fructele care conţin cu mai mult de 15% glucide sunt:
a) mandarinele
b) perele
c) strugurii
d) lămâile.
5. Consumul zilnic de fructe pentru şcolari este de:
a) 300g
b) 400g
c) 500g
d) 200g.
6. Ouăle sunt valabile din ziua ouatului:
a) 20 de zile
b) 10 zile
c) 28 de zile
d) 15 zile.
7) Valoarea energetică a unui produs se măsoară în:
a) km
b) kg
c) kcal
d) kW
8) Este factor de mediu care influenţează creşterea plantelor:
a) hrana
b) adăpostul
c) răsadul
d) prăşitul
9) Un grup de plante sau de animale cu însuşiri comune formează:
a) o familie
b) o rasă
c) o specie
d) o clasă.
10. Arhitectura peisagistică constă în:
a) amenajarea spaţiului construit
b) valorificarea materialului vegetal
c) proiectarea şi amenajarea spaţiilor verzi
d) amenajarea unei locuinţe.
B. Transcrieţi pe foaia de concurs, cifra corespunzătoare
fiecărui enunţ şi notaţi în dreptul ei litera A dacă apreciaţi că enunţul este
adevărat sau litera F dacă apreciaţi că enunţul este fals
A F 1. Răritul constă în eliminarea buruienilor.
A F 2. Plivitul este lucrarea de îndepărtare a buruienilor.
C. Stabiliţi prin săgeţi legătura logică dintre
cuvintele/ expresiile din cele două coloane:
1. senzaţie gustativă a) miros
2. senzaţie vizuală b) tare
3. senzaţie tactilă c) amar
4. senzaţie olfactivă d) forma.
SUBIECTUL II (30 puncte )
A.
Scrieţi pe foaia de concurs informaţia corectă care completează spaţiile libere
astfel încât enunţurile să devină corecte din punct de vedere ştiinţific: (10p)
1. Agricultura se ocupă cu .......(1).................si.................(2)..................
2. Untura este un
produs de origine.............(3)................
3. Cerealele
neprelucrate se mai numesc şi.........(4)..........
4. Carnea se păstrează în congelator la temperatura
maximă de ……(5)……….
B. Scrieţi pe foaia de concurs asocierile dintre
elementele din coloana A şi retelele
corespunzătoare din coloana B. (5p)
A |
B |
1. sarea |
a. produs lactat |
2. chefirul |
b. peşte |
3. mere |
c. leguma bulboasă |
4. chefal |
d. fructe seminţoase |
5. ceapă |
e. aliment mineral |
C. Răspundeţi pe foaia de concurs la următoarele
cerinţe: (15p)
1. Precizati factorii de care influenţează
creşterea animalelor.
2. Enumeraţi 5 meserii
din domeniul agricol.
SUBIECTUL
III (40 puncte)
1. Desenati pe foaia de concurs cu creionul:
-două drepte paralele,două drepte perpendiculare, un unghi ascuţit, un
unghi obtuz, un poligon cu 5 laturi;
2.Realizaţi un eseu cu tema “Povestea
bobului de porumb”în care să prezentaţi procesul de creştere, de îngrijire
, de recoltare şi valorificare a plantelor.
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu