Calitatea serviciilor din alimentație și
protecția consumatorului
Serviciile=activități desfășurate de profesioniști pentru
satisfacerea nevoilor altor oameni.
Serviciile
din alimentație cuprin următoarele ctivități:-de producție, de comercializare
și de servire.
Avantajele oferite de aceste servicii sunt:
-comoditate
-varietate
sortimentală
-calitatea
superioară a preparatelor
-atmosfera
de recreere
Tipurile unităților de alimentație publică
sunt: restaurantul: cu
specific : vânătoresc, pescăresc, lacto-vegetarian, cu autoservire, apoi sunt
barurile, fast-food, pizzerii, snack-baruri, cofetării, patiserii, firmele de
catering.
Factorii care influențează activitățile de servire și de
vânzare sunt:
-ambianța
locului
-personal
: calificat, competent, capabil de comunicare, cunoaștere și înțelegere a clienților
-promovarea
serviciilor, a unității
-marca ,
sigla firmei.
Protecția
consumatorului= grup de
dispoziții privind asigurarea și respectarea intereselor consumatorilor.
Drepturile consumatorilor au fost
stabilite prima dată în anul 1985 de O.N.U.
Instituțiile
responsabile de acest domeniu din țara noastră sunt:
-Autoritatea
Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)-capitală
-Comisariate
pentru Protecția Consumatorilor –fiecare județ
Drepturile consumatorilor sunt prevăzute
de Codul consumului-Legea 296/2004:
-dreptul
de a fi INFORMAȚI complet, corect,
precis asupra caracteristicilor ale produselor și serviciilor
-dreptul
de a fi PROTEJAȚI împotriva riscului
de a achiziționa un produs care să le prejudicieze sănătatea
-dreptul
de a avea ACCES la piețe
-dreptul
de a fi DESPĂGUBIȚI real și
corespunzător pentru pagubele generate de calitatea necorespunzătoarea
-dreptul
de a se ORGANIZA în asociații pentru
apărarea intereselor lor.
În situația în care un consumator este nemulțumit de un produse sau
serviciu se poate adresa în scris la aceste comisariate prin depunerea unei
sesizări după următorul model:
1.Numele
și prenumele,adresa, nr.telefon-
2.Denumirea
și adresa agentului economic care a comercializat produsul sau a prestat
serviciul-
3.Produsul
/serviciul reclamat –elemente de identificare, caracterizare-
4.Data
achiziționării produsului/serviciului-
5.Detalii
cu privire la deficiențele reclamate-
6.Pretențiile
recalamantului-
7.Documente
anexate , alte probe-
8.Produse
predate pentru efectuarea cercetării și starea calitativă a acestora-
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu