duminică, 12 octombrie 2025

Separarea componentelor unui amestec omogen--clasa a VII a Chimie

Clasificarea:

În funcție de proprietățile fizice măsurabile, separarea amestecurilor omogene se face prin metodele următoare:

1.      CRISTALIZAREA-separarea unei substanțe solide sub forma cristalelor, prin evaporarea părții lichide din amestecul omogen lichid, bazându-se pe diferența mare de temperatură a componentelor amestecului: T°C sare=1413, iar T°C apa=100.

CRISTALUL= structură cubică ordonată, corp solid.

 Exemplu: separarea amestecului de sare și apă-în urma încălzirii în capsulă au rămas cristale albe de clorură de sodiu (NaCl).

Importanța cristalizării:

-extragerea sării din zăcămintele de sare

-extragerea zahărului din plante bogate în zahăr: trestia de zahăr, sfecla de zahăr.

            2.DISTILAREA-separarea componentelor lichide dintr-un amestec omogen, datorită temperaturilor de fierbere diferite.

-se produc: vaporizarea, condensarea.

Prin încălzirea amestecului omogen format din două substanțe lichide, componentul cu temmperatura de fierbere mai mică se vaporizează primul. Vaporii trec prin tubul interior al refrigerentului, răcit cu apă și condensează. Se obține un lichid numit distilat care se colectează într-un pahar.

(Dacă în balon există un amestec de apă cu alcool, încălzindu-se, temperature va crește, iar când ajunge la 78°C, alcoolul începe să fiarbă. Pe timpul fierberii temperatura rămâne constantă. Vaporii de alcool ajunși în refrigerent sunt răciți și condensați. Când temperatura crește, depășind 78° C, alcoolul s-a separat de apă, oprindu-se distilarea, deoarece apa s-a separate de alcool.) Opțional se va învăța.

Exemplu: separarea amestecului de apă și alcool  prin distilare, alcoolul etilic- temperatura fierbere -78 ºC, apa-fierbe la 100º C.

Importanța distilării: obținerea băuturilor alcoolice, obținerea apei distillate, prin distilarea fracționată a petrolului, în rafinăriile petrochimice se obțin benzină, motorină.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu