Clasificarea:
În funcție de proprietățile fizice măsurabile, separarea amestecurilor
omogene se face prin metodele următoare:
1.
CRISTALIZAREA-separarea unei substanțe solide
sub forma cristalelor, prin evaporarea părții lichide din amestecul omogen
lichid, bazându-se pe diferența mare de temperatură a componentelor
amestecului: T°C sare=1413, iar T°C apa=100.
CRISTALUL=
structură cubică ordonată, corp solid.
Exemplu: separarea amestecului de sare și
apă-în urma încălzirii în capsulă au rămas cristale albe de clorură de sodiu
(NaCl).
Importanța
cristalizării:
-extragerea
sării din zăcămintele de sare
-extragerea
zahărului din plante bogate în zahăr: trestia de zahăr, sfecla de zahăr.
2.DISTILAREA-separarea componentelor lichide dintr-un amestec
omogen, datorită temperaturilor de fierbere diferite.
-se produc: vaporizarea, condensarea.
Prin
încălzirea amestecului omogen format din două substanțe lichide, componentul cu
temmperatura de fierbere mai mică se vaporizează primul. Vaporii trec prin
tubul interior al refrigerentului, răcit cu apă și condensează. Se obține un
lichid numit distilat care se colectează într-un pahar.
(Dacă
în balon există un amestec de apă cu alcool, încălzindu-se, temperature va
crește, iar când ajunge la 78°C, alcoolul începe să fiarbă. Pe timpul fierberii
temperatura rămâne constantă. Vaporii de alcool ajunși în refrigerent sunt
răciți și condensați. Când temperatura crește, depășind 78° C, alcoolul s-a separat
de apă, oprindu-se distilarea, deoarece apa s-a separate de alcool.) Opțional
se va învăța.
Exemplu:
separarea amestecului de apă și alcool
prin distilare, alcoolul etilic- temperatura fierbere -78 ºC, apa-fierbe
la 100º C.
Importanța
distilării: obținerea băuturilor alcoolice, obținerea apei distillate, prin distilarea
fracționată a petrolului, în rafinăriile petrochimice se obțin benzină, motorină.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu