1.Observarea macroscopică a unor celule vegetale
Materiale necesare: portocale, lămâi, tomate, o lupă, un
bisturiu.
Desfășurarea lucrării: se secționează cu bisturiul
fructul în două jumătăți, apoi cu lupă observă cămăruțele mici care sunt
celulele.
Concluzii: portocala poate fi comparată cu o celulă
astfel: coaja-membrana celulară, miezul-citoplasma, centrul fructului-nucleul.
2.Observații microscopice
asupra celulelor din epiderma de ceapă
Materiale necesare: bulbi de ceapă, truse de disecții,
albastu de metilen, sticle de ceas, lame și lamele de sticlă, microscoape
optice, electric.
Desfășurarea lucrării: se secționează longitudinal bulbii
de ceapă cu bisturiul, detașându-se o porțiune din foița de ceapă pe care o
introduci câteva minute în sticla de ceas cu albastru de metilen. Scoate foița
cu ajutorul pensetei, spal-o, apoi așaz-o pe lamă într-o picătură de apă,
acoperind-o cu lamela de sticlă. Observă preparatul la microscop cu obiectivul
10X apoi cu cel de 40X.
Concluzii: Se observă celule alungite delimitate de peretele celular iar central se observă nucleul
Evidențierea
țesutului de depozitare din tuberculul de cartof
Materiale necesare: tuberculi de cartofi, bisturie, microscoape optice, electric, lame și
lamele de sticlă, iod în iodură de potasiu.
Desfășurarea lucrării: se secționează cu ajutorul bisturiului tuberculul în două jumătăți iar
apoi tot cu ajutorul bisturiului sse răzuiește puțin din cartof. Se pune masa
obținută pe lama de sticlă, într-o picătură de apă, punând la capătul lamei o
picătură de iod în iodură de potasiu, apoi se acoperă cu lamela de sticlă.
Iodul va colora amidonul în albastru, observându-se la microscop cu un obiectiv
mic, apoi cu unul mai mare.
Observarului preparatului microscopic: granulele de amidon sun ovale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu