luni, 14 octombrie 2024

Observații asupra unor celule și țesuturi vegetale-lucrare practică-clasa a VI-a

1.Observarea macroscopică a unor celule vegetale

Materiale necesare: portocale, lămâi, tomate, o lupă, un bisturiu.

Desfășurarea lucrării: se secționează cu bisturiul fructul în două jumătăți, apoi cu lupă observă cămăruțele mici care sunt celulele.

Concluzii: portocala poate fi comparată cu o celulă astfel: coaja-membrana celulară, miezul-citoplasma, centrul fructului-nucleul.

2.Observații microscopice asupra celulelor din epiderma de ceapă

Materiale necesare: bulbi de ceapă, truse de disecții, albastu de metilen, sticle de ceas, lame și lamele de sticlă, microscoape optice, electric.

Desfășurarea lucrării: se secționează longitudinal bulbii de ceapă cu bisturiul, detașându-se o porțiune din foița de ceapă pe care o introduci câteva minute în sticla de ceas cu albastru de metilen. Scoate foița cu ajutorul pensetei, spal-o, apoi așaz-o pe lamă într-o picătură de apă, acoperind-o cu lamela de sticlă. Observă preparatul la microscop cu obiectivul 10X apoi cu cel de 40X.

Concluzii: Se observă celule alungite delimitate de peretele celular iar central se observă nucleul 

Evidențierea țesutului de depozitare din tuberculul de cartof

 

Materiale necesare: tuberculi de cartofi, bisturie, microscoape optice, electric, lame și lamele de sticlă, iod în iodură de potasiu.

Desfășurarea lucrării: se secționează cu ajutorul bisturiului tuberculul în două jumătăți iar apoi tot cu ajutorul bisturiului sse răzuiește puțin din cartof. Se pune masa obținută pe lama de sticlă, într-o picătură de apă, punând la capătul lamei o picătură de iod în iodură de potasiu, apoi se acoperă cu lamela de sticlă. Iodul va colora amidonul în albastru, observându-se la microscop cu un obiectiv mic, apoi cu unul mai mare.

Observarului preparatului microscopic: granulele de amidon sun ovale.

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu