luni, 12 februarie 2024

Alimentele de origine animală -clasa a V-a

 1.Laptele/produsele lactate: proteine, lipide, glucide: lactoza, minerale: calciu, sodiu, fosfor, vitaminele: A,D,E.

Tipuri: de vacă, bivoliță, capră, oaie.

După conținutul în grăsime:

-integral:3,5 %

-semidegresat: 1,5 %

-degresat: 0,1 %

Rol:alimentația omului

2.Ouăle: toate vitaminele, fără C, proteine, minerale: gălbenuș , albușul: apă, proteine.

Tipuri: de găină, rață, curcă, prepeliță, gâscă, struț

Calitatea oului:

-0=ecologice

-1=aer liber

-2=la sol

3=în baterii

3.Carnea/produsele din carne: proteine, lipide, minerale, calciu, fier, săracă în vitamine.

Tipuri:

-carnea albă: pui, miel, ied, pește

-carnea roșie: porc, vită, oaie, capră, rață, gâscă

-carnea de vânat: iepure,mistreț, cerb, căprioară, urs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu