luni, 5 iunie 2023

Coloranți naturali, sintetici și alimentari-clasa a X a

 

Coloranții naturali, sintetici și alimentari

Coloranții: substanțe folosite pentru vopsirea materialelor textile, din hârtie și chiar produse alimentare.

Istorie: indienii îi foloseau cu 5000 de ani în urmă, utilizând rădăcinile, frunzele, scoarța, lemnul plantelor, dar și fructele de pădure.Exemple: purpura, pentru veșmintele scumpe era obținută dintr- o specie de moluște care secretă murexid, oxidându-se se transformă în colorant, indigoul, de culoare albastră, dar prin topire/stare de vapori, devine roșu, era utilizat din antichitate fiind obținut prin macerarea plantelor din India, Egipt apoi au fost cultivate și în Europa.

Clasificarea coloranților organici:

1.                            Naturali: purpura,, indigoul, șofranul „aurul roșu” extras din stigmatele plantei Crocus sativus.

2.                            Sintetici: moveina-primul  colorant organic a fost sintetizat în anul 1856 de către Henry Perkin, ulterior, s-au sintetizat, industrial, mii de coloranți.

o   Azoici=roșu acid 88

o   Antrachinonici=albastru acid 27

o   De sulf

o   Metinici, polimetinici

o   Indigoizi

o   Ftalocianinici

o   Nitro

Coloranții alimentari sunt substanțe care redau sau intensifică culoarea produselor alimentare, folosindu-se în scop comercial.

Clasificarea:

1.Naturali: clorofila: un colorant verde din plante

                  β-carotenul: colorant folosit pentru tonurile de: galben, portocaliu, roșu, extras

                  din fructe și legume.

2.Sintetici: caramelul, unele E-uri: 104, 123, 132, 160.

 

Vopselele sunt suspensii de pigmenți/pigmenți și material de umplutură în lianți diverși.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu