Coloranții
naturali, sintetici și alimentari
Coloranții: substanțe folosite pentru vopsirea materialelor textile,
din hârtie și chiar produse alimentare.
Istorie: indienii îi foloseau cu 5000 de ani în urmă, utilizând
rădăcinile, frunzele, scoarța, lemnul plantelor, dar și fructele de pădure.Exemple:
purpura, pentru veșmintele scumpe
era obținută dintr- o specie de moluște care secretă murexid, oxidându-se se transformă
în colorant, indigoul, de culoare
albastră, dar prin topire/stare de vapori, devine roșu, era utilizat din
antichitate fiind obținut prin macerarea plantelor din India, Egipt apoi au
fost cultivate și în Europa.
Clasificarea coloranților organici:
1.
Naturali: purpura,, indigoul, șofranul „aurul
roșu” extras din stigmatele plantei Crocus sativus.
2.
Sintetici: moveina-primul colorant organic a fost sintetizat în anul
1856 de către Henry Perkin, ulterior, s-au sintetizat, industrial, mii de
coloranți.
o Azoici=roșu acid 88
o Antrachinonici=albastru acid 27
o De sulf
o Metinici, polimetinici
o Indigoizi
o Ftalocianinici
o Nitro
Coloranții alimentari
sunt substanțe care redau sau intensifică culoarea produselor alimentare,
folosindu-se în scop comercial.
Clasificarea:
1.Naturali: clorofila: un colorant verde din plante
β-carotenul:
colorant folosit pentru tonurile de: galben, portocaliu, roșu, extras
din fructe și
legume.
2.Sintetici: caramelul, unele E-uri: 104, 123, 132, 160.
Vopselele
sunt suspensii de pigmenți/pigmenți și material de umplutură în lianți diverși.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu