duminică, 3 mai 2020

Aranjarea și servirea mesei -educație tehnologică și aplicații parctice-clasa a V-a B


Aranjarea și servirea mesei

Factorii care infleunțează aranjarea mesei sunt următorii:

Ø  Tipul evenimentului: masă obișnuită sau festivă

Ø  Momentul zilei

Ø  Invitații

Ø  Preparatele servite

Etapele pentru aranajrea mesei festive sunt:

1.Acoperirea mesei cu o față de masă

2.Așezarea veselei : farfuriile-1-2 cm de marginea mesei: prima-farfuria-suport , farfuria –felul întâi-

                                      prima, farfuria pentru unt, salată= partea stângă

                                     paharele, ceștile-dreapta farfuriei de bază

                                     furculițele –partea stângă, cu dinții în sus

                                     lingurile-partea dreaptă, cupa în sus

                                     cuțitele- partea dreaptă, tăișul spre farfurie

                                     cuțitul pentru desert-fața farfuriei, mânerul spre dreapta

                                    furculița pentru desert-mânerul spre stânga, aceeasi poziție

                                    paharele –deasupra cuțitelor , aliniate oblic- stânga-de la cel mai mic-mare

                                     decor-flori –vase , boluri speciale, lumânări diverse în sfeșnice/masă , alte

                                      ornamente








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu