luni, 4 mai 2020

Factorii darwiniști ai evoluției-clasa a VIII-a


Factorii darwiniști ai evoluției

1.Ereditatea=proprietatea organismelor de a avea informație genetică pe baza căreia sunt transmise de la ascendenți la descendeți caractere morfologice, fiziologice, biochimice și comportamentale.

Exemplu: crescătorii de animale și cultivatorii de plante au avut mereu convingerea că ”din ceva asemănător se naște tot ceva asemănător”.

2.Variabilitatea=proprietatea organismelor de a se deosebi unele de altele prin însușiri ereditare, neereditare astfel încât să nu existe copii identice.

Exemplu : pentru o persoană obișnuită toate lalelele de aceeași culoare dintr-un câmp sunt la fel.Dar cultivatorii olandezi  de lalele ,cei mai experimentați din lume, disting numeroase variații.

Tipuri de variații:- Definite=reacții uniforme ale indivizilor dintr-o specie.

                            -Nedefinite= reacții nedefinite ale indivizilor dintr-o specie

3.Suprapopulația=creșterea excesivă a numărului de indivizi

Ex: la animale se nasc mai mulți indivizi decât hrana/spațiul  disponibile

4.Lupta pentru existență=dependența unui organism de alt organism și de mediu, eforturile unui organism de a supraviețui și a lăsa urmași.

Formele acestei lupte sunt:

a.lupta intraspecifică-între indivizii aceleași specii-ex: doi lupi înfometați se bat între ei pe viață, moarte pentru hrană.

b.lupta interspecifică-între indivizii din specii diferite-afectează indivizii în toate etapele vieții lor,ex: tigrul, leul, ghepardul se luptă  pentru hrană

 c.lupta cu condițiile de mediu-un cactus luptă cu seceta prin transformarea frunzelor în spini.

5.Selecția naturală=adaptarea populațiilor la condițiile de mediu pentru supraviețuirea organismului celui mai apt/puternic, astfel că după mai multe generații variația poate deveni o specie nouă.

Clasificarea variațiilor individuale: dăunătoare, utile, indiferente.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu