duminică, 23 iulie 2023

Să învățăm despre plante -Fagul !

 Este bine să recunoaștem plantele și să știm că ne ajută foarte mult în viața noastră, așa că vom începe cu un arbore, anume fagul. Denumirea științifică este Fagus sylvatica face parte din încrengătura spermatophyta, subîncrengătura angiospermae, clasa dicotyledoneae, subclasa hamamelididae, ordinul fagales, familia fagaceae, fiind un arbore care formează păduri, numite făgete, din regiunile temperate până în cele tropicale.Se recunoaște ușor după scoarța trunchiului care este netedă, cenușie-albicioasă, având frunzele ovate, cu marginile dințate, iar florile sunt unisexuate monoice, adică florile mascule sunt așezate în amenți globuloși iar cele femele, câte una sau două, pe același arbore, având fructul numit jir, consumat de către mistreți, iar în vechime era folosit pentru un anumit tip de ulei. Lemnul fagului este folosit în industria mobilei, construcția bărcilor, pentru cherestea, combustibil, producător de oxigen.




Curiozități:fagul poate trăi până la 200 de ani, chiar 300 de ani, iar termenul „fagus” provine din limba greacă „phagein” însemnând a „ a mânca”, deoarece fructul său este comestibil, în Evul Mediu era folosit pentru scăderea febrei, fumul rumegușului de fag este folosit pentru afumarea diferitelor tipuri de cașcavaluri. 

Cea mai mare pădure de fagi  din Europa este în țara noastră, într-o zonă protejată și anume Cheile Carașului-Parcul Național Semenic,iar în localitatea Câmpu lui Neag din județul Gorj este un „fago-molid” de 45 de ani, un arbore provenit dintr-un fag și un molid. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu