Compuși
organici cu acțiune biologică: grăsimi, proteine
Grăsimile sunt esterii glicerinei cu acizii grași, iar
aceștia sunt acizi monocarboxilici saturați/nesaturați cu catenă liniară și cu
număr par de atomi de carbon.
Proteinele sunt compuși macromoleculari naturali formați
prin policondensarea α-aminoacizilor. O macromoleculă de proteină conține 50-1000 de resturi de α-aminoacizi.
Stare naturală
Grăsimile se găsesc în
semințele unor plante: floarea soarelui, soia in, ricin, în fructele de cocos
și de măsline dar și în țesutul adipos al animalelor.Pentru a putea fi
consumate sunt rafinate pentru eliminarea mirosului neplăcut și culorii închise.
Proteinele se găsesc în:
soia, ciuperci, fasole, linte, năut, nuci, alune, susan dar și în ouă carne,
brânzeturi, lactate, pește, alge.
Proprietăți fizice
Grăsimile lichide numite
uleiuri sunt nesaturate iar cele solide sunt saturate. Sunt insolubile în apă
deoarece nu conțin în moleculă atomi de hidrogen legați de atomi de oxigen,
neputând forma legături de hidrogen cu apa.
Sunt solubile în solvenți nepolari datorită catenelor nepolare din
structura lor.
Nu au un punct de topire fix, fiind amestecuri complexe de trigliceride.
Densitatea lor este mai mică ca a apei, deoarece catenele lor nu sunt
strâns legate între ele, râmânând goluri de aer, ceea ce le face să plutească pe
apă.
Proteinele sunt
substanțe amorfe (necristaline), nu au
un punct de topire fix, suferind transformări sub acțiunea căldurii.
Proteinele solubile în apă sunt albuminele și electroliți,
globulinele.Exemple: cazeina din lapte, globulinele, albuminele sângelui,
hemoglobina, albuminele ouălor, proteinele mușchilor: miogenul, miosina.
Proteinele insolubile în apă sunt scleroproteinele, fiind specifice
regnului animal: cheratina din păr, unghii, copite, lână, piele, colagenul din
cartilaje, elastina din ligamente, fibrina din fibrele de mătase naturală
produsă de viermele de mătase.
Importanța
Grăsimile sunt folosite în
alimentație, la obținerea săpunului, a unor preparate cosmetice și
farmaceutice.Uleiurile sicative din in, tung, sunt folosite pentru obținerea
lacurilor și a vopselelor.
În organism, grăsimile sunt esențiale deoarece produc energie, 1 gram de
grăsime produce 9,3 kcal.
Proteinele au un rol
vital în organismele vii deoarece intră
în alcătuirea organismului și anume: colagenul contribuie la forma corpului,
cheratina formează părul, unghiile.
Au un rol de transport prin hemoglobina sângelui care transportă oxigenul,
fierul.
Sunt biocatalizatori intrând în compoziția enzimelor, au rol în imunitate
prin anticorpii care ne apără de virusuri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu