luni, 24 aprilie 2023

Compuși organici cu acțiune biologică-clasa a X a

 

Compuși organici cu acțiune biologică: grăsimi, proteine

Grăsimile sunt esterii glicerinei cu acizii grași, iar aceștia sunt acizi monocarboxilici saturați/nesaturați cu catenă liniară și cu număr par de atomi de carbon.

Proteinele sunt compuși macromoleculari naturali formați prin policondensarea α-aminoacizilor. O macromoleculă de proteină conține 50-1000 de resturi de α-aminoacizi.

Stare naturală

Grăsimile se găsesc în semințele unor plante: floarea soarelui, soia in, ricin, în fructele de cocos și de măsline dar și în țesutul adipos al animalelor.Pentru a putea fi consumate sunt rafinate pentru eliminarea mirosului neplăcut și culorii închise.

Proteinele se găsesc în: soia, ciuperci, fasole, linte, năut, nuci, alune, susan dar și în ouă carne, brânzeturi, lactate, pește, alge.

Proprietăți fizice

Grăsimile lichide numite uleiuri sunt nesaturate iar cele solide sunt saturate. Sunt insolubile în apă deoarece nu conțin în moleculă atomi de hidrogen legați de atomi de oxigen, neputând forma legături de hidrogen cu apa.

Sunt solubile în solvenți nepolari datorită catenelor nepolare din structura lor.

Nu au un punct de topire fix, fiind amestecuri complexe de trigliceride.

Densitatea lor este mai mică ca a apei, deoarece catenele lor nu sunt strâns legate între ele, râmânând goluri de aer, ceea ce le face să plutească pe apă.

Proteinele sunt substanțe amorfe (necristaline), nu au  un punct de topire fix, suferind transformări sub acțiunea căldurii.

Proteinele solubile în apă sunt albuminele și electroliți, globulinele.Exemple: cazeina din lapte, globulinele, albuminele sângelui, hemoglobina, albuminele ouălor, proteinele mușchilor: miogenul, miosina.

Proteinele insolubile în apă sunt scleroproteinele, fiind specifice regnului animal: cheratina din păr, unghii, copite, lână, piele, colagenul din cartilaje, elastina din ligamente, fibrina din fibrele de mătase naturală produsă de viermele de mătase.

Importanța

Grăsimile sunt folosite în alimentație, la obținerea săpunului, a unor preparate cosmetice și farmaceutice.Uleiurile sicative din in, tung, sunt folosite pentru obținerea lacurilor și a vopselelor.

În organism, grăsimile sunt esențiale deoarece produc energie, 1 gram de grăsime produce 9,3 kcal.

Proteinele au un rol vital în organismele vii deoarece  intră în alcătuirea organismului și anume: colagenul contribuie la forma corpului, cheratina formează părul, unghiile.

Au un rol de transport prin hemoglobina sângelui care transportă oxigenul, fierul.

Sunt biocatalizatori intrând în compoziția enzimelor, au rol în imunitate prin anticorpii care ne apără de virusuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu