marți, 12 martie 2024

Importanța practică și acțiunea biologică a etanolului-clasa a X a

 Etanolul este un lichid incolor, cu un gust arzător și miros specific este miscibil cu apa, fiind o substanță inflamabilă.

Obținerea lui se cunoaște încă din antichitate: din fructele cu glucoză (struguri)  prin fermentație alcoolică-drojdiei de bere


 


     rezultăC6H12O6                            2CH3-CH2 –OH + 2CO2  (se degajă)    

Glucoză                            etanol

 

Prin distilarea etanolului se obține o soluție de 94-95 %, utilizat la prepararea băuturilor alcoolice.

 Este folosit la obținerea oțetului alimentar din vin.

Efectele asupra organismului uman:

  • Este un drog psihotrop care provoacă dependență, cauzând o intoxicație acută - beție, când este consumat în cantități mari.
  • Acţiune depresivă, sedativă şi tranchilizantă, deoarece încetinește funcționalitatea sistemului nervos central, blocând o parte din mesajele care ar trebui să ajungă la creier.
  • Consumat excesiv, distruge celulele cerebrale pentru că determină reducerea cantității de apă necesare din ele. Astfel, apare o afectare a limbajului, a memoriei, alterează capacitatea de concentrare, abilitatea de exprimare coerentă, menținerea echilibrului.
  • Acțiune vasodilatatoare cu modificarea pulsului, tulburări ale termoreglării temperaturii corpului.

Consumat alcoolul etilic se transformă în ficat în aldehidă acetică care în cantități mici este excitant pentru sistemul nervos central și circulator, dar în cantități mari devine periculos pentru organism, iar după o perioadă lungă creează dependență, afecțiuni hepatice, renale,neurologice, cardiovasculare.

Este folosit ca și antidot în cazul intoxicațiilor cu metanol.

Utilizări zilnice:

-obținerea spirtului medicinal-dezinfectant

-sinteza unor medicamente

-solvent pentru vopsele, lacuri

-obținerea tincturilor, a parfumurilor

-prepararea băuturilor alcoolice, a esențelor

-combustibil-spirtiere, în laborator.

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu