Grăsimile sunt amestecuri de esteri simpli sau micști ai glicerinei cu acizii grași.
Stare naturală: se găsesc în semințele unor plante: floarea soarelui, soia in, ricin, în
fructele de cocos și de măsline dar și în țesutul adipos al animalelor. Pentru
a putea fi consumate sunt rafinate pentru a elimina mirosul neplăcut dar și
culoarea închisă.
Proprietăți fizice: sunt lichide numite uleiuri sunt nesaturate iar cele solide sunt saturate.
Sunt insolubile în apă deoarece nu conțin în moleculă atomi de hidrogen legați
de atomi de oxigen, neputând forma legături de hidrogen cu apa.
Sunt solubile în solvenți nepolari datorită catenelor nepolare din
structura lor.
Nu au un punct de topire fix, fiind amestecuri complexe de trigliceride,
topindu-se într-un interval de temperatură.
Densitatea lor este mai mică decât a apei, deoarece catenele lor nu sunt
strâns legate între ele, râmânând goluri de aer, ceea ce le face să plutească
pe apă.
Importanța
Grăsimile sunt folosite în
alimentație, la obținerea săpunului, a unor preparate cosmetice și
farmaceutice.Uleiurile sicative din in, tung, sunt folosite pentru obținerea
lacurilor și a vopselelor.
În organism, grăsimile sunt esențiale deoarece produc energie, 1 gram de
grăsime produce 9,3 kcal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu