Metode
de separare a amestecurilor
Clasificarea:
În funcție de proprietățile fizice măsurabile, separarea amestecurilor
omogene se face prin metodele următoare:
1.
CRISTALIZAREA-separarea unei substanțe solide
sub forma cristalelor, prin evaporarea părții lichide din amestecul omogen
lichid.
CRISTALUL= un
poliedru, corp solid.
Exemplu: separarea amestecului de sare și
apă-în urma încălzirii în capsulă au rămas cristale albe de clorură de sodiu
(NaCl).
Importanța
cristalizării:
-extragerea sării
din zăcămintele de sare
-extragerea
zahărului din plante bogate în zahăr: trestia de zahăr, sfecla de zahăr.
2.DISTILAREA-separarea componentelor lichide dintr-un amestec
omogen, datorită temperaturilor de fierbere diferite.
-se produce vaporizarea, condensare.
Exemplu:
separarea amestecului de apă și alcool
prin distilare, alcoolul etilic- temperatura fierbere -78 ºC, apa-fierbe
la 100º C.
Importanța
distilării:
-obținerea
băuturilor alcoolice
-obținerea
apei distillate
-distilarea
petrolului: se obține benzina, motorina
Separarea
amestecurilor eterogene se face prin următoarele metode:
1.DECANTAREA-separarea componentelor unui amestec eterogen bazat
pe diferența de densitate a substanțelor componente
Exemplu: apă-nisip
(stări de agregare diferite): în urma separării în fiecare pahar se află câte
un component al amestecului.
-apă-ulei
(aceeași stare de agregare) : lichidele se separă în straturi
Importanța
decantării:
-etapă în
obținerea apei potabile
-etapă în
purificarea sării din minele de sare
FILTRAREA-separarea unei substanțe solide dintr-un amestec
eterogen printr-un filtru
Exemplu:filtrarea
amestecului de apă și pulbere de sulf: sulful a rămas pe filtru, apa a ajuns în
paharul Erlenmeyer
Importanța
filtrării:
-prepararea
ceaiului a cafelei
-filtrele de la
mașini
-fitrele din
aparatele electrocasnice
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu