marți, 17 octombrie 2023

Metode de separare a amestecurilor-7

 

Metode de separare a amestecurilor

Clasificarea:

În funcție de proprietățile fizice măsurabile, separarea amestecurilor omogene se face prin metodele următoare:

1.      CRISTALIZAREA-separarea unei substanțe solide sub forma cristalelor, prin evaporarea părții lichide din amestecul omogen lichid.

CRISTALUL= un poliedru, corp solid.

 Exemplu: separarea amestecului de sare și apă-în urma încălzirii în capsulă au rămas cristale albe de clorură de sodiu (NaCl).

Importanța cristalizării:

-extragerea sării din zăcămintele de sare

-extragerea zahărului din plante bogate în zahăr: trestia de zahăr, sfecla de zahăr.

 2.DISTILAREA-separarea componentelor lichide dintr-un amestec omogen, datorită temperaturilor de fierbere diferite.

-se produce vaporizarea, condensare.

Exemplu: separarea amestecului de apă și alcool  prin distilare, alcoolul etilic- temperatura fierbere -78 ºC, apa-fierbe la 100º C.

Importanța distilării:

-obținerea băuturilor alcoolice

-obținerea apei distillate

-distilarea petrolului: se obține benzina, motorina

 

Separarea amestecurilor eterogene se face prin următoarele metode:

1.DECANTAREA-separarea componentelor unui amestec eterogen bazat pe diferența de densitate a substanțelor componente

Exemplu: apă-nisip (stări de agregare diferite): în urma separării în fiecare pahar se află câte un component al amestecului.

-apă-ulei (aceeași stare de agregare) : lichidele se separă în straturi

Importanța decantării:

-etapă în obținerea apei  potabile

-etapă în purificarea sării din minele de sare

FILTRAREA-separarea unei substanțe solide dintr-un amestec eterogen printr-un filtru

Exemplu:filtrarea amestecului de apă și pulbere de sulf: sulful a rămas pe filtru, apa a ajuns în paharul Erlenmeyer

Importanța filtrării:

-prepararea ceaiului a cafelei

-filtrele de la mașini

-fitrele din aparatele electrocasnice

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu