Prepararea și conservarea
alimentelor
GASTRONOMIA= arta pregătirii alimentelor într-un mod cât mai
plăcut.
GASTROTEHNIA= știința care studiază transformările suferite de
alimente în cursul preparării, prin folosirea unor tehnici culinare dar și
influența transformărilor asupra stării de sănătate.
Operațiile
pregătitoare, înaintea de prepararea propriu zisă sunt:
-spălarea
fructelor și legumelor
-tranșarea
cărnii
-îndepăratarea
părților necomestibile
Clasificarea metodelor de preparare a
alimentelor :
a.MECANICE= la rece: tăiere, zdrobire, măcinare, batere,sfărâmare,
radere
b.TERMICE= la cald: fierbere în diverse lichide, înăbușire,
călire, frigere, topire, coacere, rumenire,
c.BIOCHIMICE= fermentarea pâinii, a brânzeturilor.
Conservarea alimentelor =prelucrarea lor
cu scopul de a le păstra bune cât mai mult timp.
Clasificarea
metodelor de conservare:
1.Refrigerarea= temperaturi=0-5 ° C , perioadă scurtă
2.Congelarea=T= - 18 ° C, perioadă lungă
3.Sterilizarea= T= peste 100 ° C Timp= 25-30 minute, perioadă lungă cu
distrugerea vitaminelor
4.Pasteurizarea= încălzirea alimentelor sub temperatura de
fierbere , câteva minute
5.Uscarea= evaporarea apei din produs, natural
6.Deshidratarea= eliminarea apei artificial în uscătorii , T=45-
90 ° C
7.Concentrarea = multe operații, pentru sucuri, lapte-în vid, T=65
° C
8.Afumarea= metodă mixtă: căldură + fum
9.Conservarea prin sărare = sare direct pe produs: soluție de saramură/
injectare
10.Conservarea prin adăugare de zahăr= fructe supuse la un tratament termic
11.Marinarea= utilizarea oțetului= peste 2 % + sare 2-3 % +
zahăr + condimente
Normele de igienă în prepararea hranei sunt :
-spălarea
mâinilor cu apă +săpun , înainte și după manevrarea alimentelor
-purtarea
obligatorie a echipamentului de lucru: șorț de bucătărie, halat
-acoperirea
părului strâns cu o bonetă
-toate
vasele din bucătărie vor fi permanent
curate, ordonate
-spălarea
și dezinfectarea tuturor ustensilelor/echipamentelor după utilizare
-protejarea
de insecte, paraziți/animale
-depozitarea
corectă a alimentelor: evitarea contactului între alimente crude/gătite
-folosirea
apei potabile la gătit
Normele specifice de sănătate /securitate
în muncă sunt:
-nu se
intră pe pardoseala umedă
-folosirea
cu atenție a ustensilelor ascuțite/tăioase
-evitarea
atingerii cu mâinile umede a aparatelor electrocasnice
-folosirea
mănușilor de protecție în cazul manevrării vaselor fierbinți.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu