luni, 15 ianuarie 2024

Alimentele de origine minerală-clasa a V a

Acestea sunt:apa, sarea

1.Apa=două  molecule de hidrogen și una de oxigen.

Sursa: izvor, fântână, rețeaua de apă, îmbuteliată.

Caracteristicile apei potabile: inodoră, incoloră, insipidă, fără microorganisme/paraziți.

Rol: corpul uman: transportul oxigenului, nutrienților în celule, este în 75 % în creier, 85 % în sânge, 22 % în oase, înlătură deșeurile, protejează organele vitale.

-la prepararea produselor alimentare

-necesarul de apă se calculează : 35 ml /kg corp-adult, 60 ml/kg corp la copii, 150 ml/kg corp la nou-născuți.

-se ține cont de: activitatea fizică desfășurată, condițiile de mediu, anotimpul, starea de sănătate.

2.Sarea= mineral format din sodiu (Na) și clor (Cl).

Sursa: saline, ocne, evaporarea apei marine.

Rol: prepararea mâncărurilor

Efecte negative: creșterea tensiunii arteriale, afecțiuni cardiovasculare, reținerea apei în corp.

Caracteristici: se dizolvă în apă,  se umezește.

Sortimente de sare:

-sarea de masă:conține iod

-sarea de mare

-sarea celtică

-sarea roz de Himalaya

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu