luni, 15 ianuarie 2024

Alimentația omului și satisfacerea nevoii de hrană -clasa a V a

 Alimentele sunt produse de origine minerală, vegetală sau animală solide sau lichide fiind consumate de oameni datorită substanțelor nutrtive conținute, funrnizând energia necesară funcționării corpului.

Clasificarea substanțelor:

1.Proteinele: carne, ouă, lactate.

2.Lipidele: uleiuri vegetale, pește, carne.

3.Glucidele: fructe, făină, cereale.

4.Vitaminele: dezvoltarea normală a corpului, sunt:

    -A: văz, piele: morcov, ouă

    -B: funcționarea creierului, a corpului: legume, carne

    -C: imunitate: fructe, legume

    -D: dezvoltarea oaselor: ciuperci, somon.

    -E: inimă, mușchi, piele: nuci, semințe, cereale integrale

5.Mineralele: nu le poate produce corpul, le luăm din alimente: sodiul, calciul, potasiul, fierul, magneziul, fosforul.

6.Apa: reglează temperatura corpului, circulația substanțelor.

7.Fibrele alimentare: legume, fructe, cereale.

Alimentația trebuie să fie diversificată.

Alimentația deficitară-boli, exemple: lipsa vitaminei C- scorbut, D-rahitism, A-piele uscată, B-dureri de cap, oboseală, afectarea memoriei.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu